ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Världsbanken ser dystert på den globala ekonomin

Uppdaterad: 07 juni 2023Publicerad: 07 juni 2023
Världsbankens senaste prognos för utvecklingen i den globala ekonomin är dyster
Världsbankens senaste prognos för utvecklingen i den globala ekonomin är dyster. (Foto: TT)

I år kommer troligtvis den globala ekonomin bromsa kraftigt på grund av de höga räntorna, Rysslands invasion av Ukraina och kvarvarande effekter av pandemin.

ANNONS
ANNONS

Enligt Världsbankens senaste prognos kommer den globala ekonomin endast växa med 2,1 procent i år, efter att ha ökat med 3,1 procent förra året, det rapporterar AP.

Blir en kraftig avmattning i år

Enligt Världsbankens senaste prognos kommer den globala handeln avta markant i år och banken tror att priset på energi och råvaror kommer falla kraftigt både i år och nästa år.

På tisdagen talade Världsbankens chefsekonom Indermit Gill med reportrar och han kallade den senaste prognosen för en dyster rapport.

Han sade att Världsbanken förväntar sig att den kraftiga och synkroniserade avmattningen från förra året kommer fortsätta i år och bli en kraftig avmattning.

“I slutet av nästa år kommer en tredjedel av utvecklingsländerna inte att nå den inkomstnivå per capita som de hade i slutet av 2019”, sade han, skriver AP.

ANNONS
ANNONS

Förbättring mot januariprognosen

Trots det markerar Världsbankens senaste Global Economic Prospects-rapport en förbättring mot prognosen från januari då uppskattningen var en global tillväxt på 1,7 procent i år.

Stora centralbanker har aggressivt höjt räntorna för att bekämpa inflationen men den globala ekonomin har visat sig vara oväntat motståndskraftig mot högre lånekostnader och Världsbanken förutspår att tillväxten kommer öka till 2,4 procent nästa år.

Euroområdet och USA

Världsbanken förväntar sig att Euroområdet når en tillväxt på 0,4 procent i år, vilket är en förbättring jämfört med prognosen i januari då banken inte förväntade sig någon tillväxt alls för området.

Världsbanken har i sin senaste prognos uppgraderat sin prognos för USA:s ekonomiska tillväxt i år till 1,1 procent, det är lite men ända dubbelt så mycket som banken prognosticerade i januari.

Kina, Japan och Indien

Även utsikterna för Kina har uppgraderats, nu förväntas världens näst största ekonomi växa med 5,6 procent i år,

Världsbanken förutspår att Japans tillväxt bromsar in från 1 procent förra året till 0,8 procent i år. Banken spår även att Indiens tillväxt bromsar, från 7,2 procent förra året till 6,3 procent i år, så den är fortfarande stark, det skriver AP.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ny riktning på världsekonomin – här bestäms tillväxten

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här