Kandidaterna som kan efterträda Boris Johnson

Uppdaterad: 20 juli 2022Publicerad: 20 juli 2022
Boris Johnson efteträdare
Penny Mordaunt, Liz Truss och Rishi Sunak är kandidaterna som fortfarande kan bli Boris Johnsons efterträdare. (Kollage: TT)

Utöver den pågående värmeböljan i England så pågår även processen för att avgöra vem som ska efterträda Boris Johnson i att leda Tory-partiet och Storbritannien i egenskap av premiärminister. Nu har processen tagit ytterligare ett steg och snart återstår bara två kandidater.

ANNONS
ANNONS

Efter den senaste omröstningen inom det konservativa partiet Tory återstår endast tre kandidater. Nu ska partiet avgöra vilka två kandidater som kan väljas som ledare för det brittiska regeringspartiet. Boris Johnson har tidigare meddelat sin avgång med anledning av ett massavhopp från den brittiska regeringen.

Kvartstår gör Rishi Sunak, Penny Mordaunt och Liz Truss efter att Kemi Badenoch slogs ut under tisdagen. Rishi Sunak leder med Penny Mordaunt på andraplatsen. Det slutgiltiga resultatet av processen offentliggörs den 5:e september.

Sista kandidaten som inte ingår i Boris Johnsons regering

Penny Mordaunt lyfts fram som det nya och fräscha i det här valet, då hon är den enda som inte varit en del av Boris Johnsons regering. Därför fokuserar partiets interna opposition nu på att vinna över personer som tidigare backade Kemi Badenoch.

Nästa steg är att avgöra vilka två kandidater som är valbara till partiledarrollen, ett beslut som fattas av partiets ledamöter i det brittiska parlamentet.

ANNONS
ANNONS

Bestäms av hela partiet

När processen väl kommit fram till två slutgiltiga kandidater så kommer alla partiets medlemmar att få rösta om vem som ska leda det brittiska konservativa partiet och därmed hela Storbrittanien i rollen som premiärminister.

I en undersökning genomförd av YouGov där 725 partimedlemmar deltog pekar på att både Penny Mordaunt och Liz Truss skulle vinna över parlamentsledamöternas favorit Rashi Sunak.

Exakt hur många medlemmar Tory-partiet har är osäkert, men vid valet där man valde Boris Johnson 2019 hade partiet omkring 160 000 medlemmar och det bedöms ha vuxit sedan dess.

Läs mer: Tory leadership, MPs to hold final vote before run-off

Läs även: Boris Johnson tackar för sig efter massavhopp

ANNONS
ANNONS