Dagens PS

Valet 2022: Ett mandat skiljer – fördel höger

Valet 2022
Med hälften av rösterna räknade skiljer bara ett mandat mellan blocken. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 12 sep. 2022Publicerad: 12 sep. 2022

Sent på valnatten skiljer endast några få mandat mellan de på förväg antagna regeringsalternativen i valet 2022 – till högerblockets favör. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ingen ville utropa seger på valnatten – även om högerpartierna var segervissa och låg i ledningen när det var dags för partiledarnas tal.

“Det vi vet nu är att vi inte kommer att veta i natt”, säger Jimmie Åkesson (SD), vars parti firar stora framgångar och ser ut att bli näst störst.

Han påpekade dock i sitt tal på valnatten att högerblocket ledde och att han hoppades att få vara med i basen av ett nytt regeringsunderlag. “Vår ambition är att sitta i regeringen”, säger Åkesson.

Valet 2022

Jimmie Åkesson (SD) firade på valnatten med partikamrater. (Foto: TT)

De rödgröna har dock inte gett upp.

“Vi kommer inte att få ett valresultat i natt”, säger Magdalena Andersson (S) vid 00.45 i natt, när drygt 6 000 av 6 578 distrikt räknats. Socialdemokraterna ser ut att gå framåt, även om hennes regeringsalternativ under valnatten inte såg ut att få majoritet.

Kristersson vill leda ny regering

Åkesson och Andersson fick medhåll av Ulf Kristersson (M) – som visserligen sade att han var redo att leda en ny regering.

ANNONS

“Vi har skäl att återkomma med fler detaljer de kommande dagarna”, säger Ulf Kristersson (M).

Hur det går återstår fortfarande att se – samtliga partiledare hänvisade nu till onsdagen då den preliminära rösträkningen fortsätter med sent inkomna förtidsröster och utlandsröster – men tydligt är att det blir rekordjämnt, med bara något eller några mandat mellan blocken.

“Det här blir en rysare”, säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutsson redan tidigt under public service-kanalens livesändning – och han fick rätt. Vallokalundersökningen från SVT visade på en majoritet för de rödgröna, och så såg det också ut under de första timmarna av rösträkningen – innan högerblocket plötsligt gick om.

Vid 01.30 stängde tv-kanalernas valvakor för natten. Vid 01.45 hade högeroppositionen hade tre mandat mer än de rödgröna, och 6 193 av 6 578 valdistrikt var räknade. Förutom de distrikt som återstår att räkna skall även sent inkomna förtidsröster och utlandsröster räknas.

ANNONS

Senaste nytt

Det preliminära resultatet för valet 2022

S: 30,5
SD: 20,7
M: 19,1
C: 6,7
V: 6,6
KD: 5,4
MP: 5,0
L: 4,6
SD+M+KD+L: 49,8
S+C+V+MP: 48,8
(På valnatten vid 01.45)

Det slutliga valresultatet för valet 2022 väntas fastställas cirka en vecka efter valdagen, skriver Valmyndigheten.

valkampanjen smutsig

Socialdemokraterna och Moderaterna är överens om en sak: Valrörelsen har varit riktigt smutsig. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)

ANNONS


Läs även:
Så slutar Riksdagsvalet 2022 – enligt opinion och odds

Läs även: Sparekonom: Mer pengar till alla oavsett valutgång

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS