Dagens PS

Så slutar Riksdagsvalet 2022 – enligt opinion och odds

Riksdagsvalet 2022
Ulf Kristersson (M) och Magdalena Andersson (S) i tv-debatt inför valet. (Foto: Christine Olsson/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 10 sep. 2022Publicerad: 10 sep. 2022

Med en dag kvar till valet är Magdalena Andersson (S) storfavorit till att fortsätta som statsminister – men Ulf Kristersson (M) knappar in i vad som kan bli en rysare. I alla fall om man får tro opinionsundersökningar och spelbolagens odds. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Opinionsundersökningarna som avlöper varandra inför Riksdagsvalet 2022 talar sitt tydliga språk: Valet 2022 kommer att bli jämnt.

Enligt sajten pollofpolls.se som sammanväger opinionsundersökningar från Demoskop, Ipsos, Novus, SCB, Sifo, YouGov, Inizio samt Sentio är det en svag fördel för det som brukar anses vara Magdalena Anderssons (S) regeringsunderlag, alltså S + V + MP + C. De landar sammanvägt på 176 mandat, och 175 behövs för en majoritet i riksdagen. M + SD + KD + L får 173 mandat.

Största vinnare jämfört med valet 2018 blir Sverigedemokraterna, som går framåt 3,7 procentenheter och blir näst största parti på 21,3 procent, före Moderaterna som tappar 2,7 procent till 17,1 procent. Inget av de nuvarande riksdagspartierna åker ur riksdagen, och inget nytt parti kommer in.

Men den stora brasklappen här är förstås att siffrorna gäller opinionsundersökningarna och inte valresultatet. Det handlar om sannolikheter, det finns en statistisk varians och det kan mycket väl sluta på andra sätt.

Spelbolagen följer Riksdagsvalet 2022

Även spelbolagen följer riksdagsvalet och erbjuder odds på allt möjligt som har med valet att göra. Det mest populära spelet är vem som kommer att vara statsminister efter valet. Det statliga spelbolaget Svenska Spel erbjuder 1,80 gånger pengarna på att statsministern heter Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) betalar 2,15 gånger pengarna. Att någon annan skulle bli statsminister ger 12 gånger pengarna.

Privata spelbolag har också Magdalena Andersson som favorit, men oddsen är lägre och hon är alltså där en ännu större favorit. Exempelvis betalar Unibet 1,60 gånger pengarna på Andersson – men tidigare i veckan var oddsen så låga som 1,45, så Ulf Kristerssons och de andras chanser har enligt spelbolaget förbättrats. Det blir en rysare.

Preliminärt resultat söndag kväll

ANNONS

Ett preliminärt valresultat presenteras på söndag kväll, rösträkningen börjar efter att vallokalerna stängt klockan 20. Det slutliga valresultatet för riksdagsvalet väntas fastställas cirka en vecka efter valdagen, skriver Valmyndigheten.

Läs även: Veckans val: Falukorvsattack, röstfiske och ”force majeure”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS