Den amerikanska senatorn Elizabeth Warren kallar USA:s centralbankschef Jerome Powell för ”en farlig man” och vägrar rösta för en förlängning av hans mandat som chef för Federal Reserve.

ANNONS

Elizabeth Warren är vald till senator i USA som demokrat från Massachusetts och var också en av partiets toppkandidater i presidentvalet 2020. Hon har gjort sig känd som en hård kritiker av bankerna och ropat på hårdare reglering av Wall Street.

Under tisdagen vittnade Jerome Powell, chef för Federal Reserve som är USA:s centralbank, inför senatens finanskommitté – och sågades rejält av senator Elizabeth Warren.

”Elefanten i rummet är om du ska bli åternominerad. Att åternominera dig betyder att satsa på att under de närmaste fem åren kommer en republikansk majoritet vid Federal Reserve, med en republikansk ordförande som regelbundet har röstat för att avreglera Wall Street, inte driva denna ekonomi över en finansiell klippa ytterligare en gång”, sa hon och tittade ner skarpt på Powell enligt New York Times.

Kommer att motsätta sig åternominering

”Din meritlista ger mig allvarliga bekymmer. Om och om igen har du agerat för att göra vårt banksystem mindre säkert, och det gör dig till en farlig man att leda Fed, och det är därför jag kommer att motsätta mig ditt åternominering”, säger senatorn.

USA:s centralbankschef svarade inte på Warrens kommentar om att hon tänker motsätta sig en åternominering av Jerome Powell.

Joe Biden väljer vem som ska nomineras

Republikanen Jerome Powell nominerades till Federal Reserves styrelse av president Barack Obama och lyftes upp till ordförande för Fed av president Donald Trump. Centralbankschefens mandatperiod går ut i februari 2022 och det är upp till president Joe Biden om han ska nomineras till en ny mandatperiod eller ersättas med någon annan kandidat.

ANNONS
ANNONS

Läs även: ”Extrem reaktion” väntar om USA:s skuldtak inte höjs [Dagens PS]

Läs även: Fed flaggar för minskade stimulanser [Dagens PS]