Dagens PS

USA föbjuder missiltester i rymden

missiltester
USA blir det första landet att förbjuda missiltester mot rymdsatelliter. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 21 apr. 2022Publicerad: 21 apr. 2022

USA blir det första landet att förbjuda missiltester mot rymdsatelliter med motiveringen att de är farliga. Det uppgav USA:s vicepresident Kamala Harris under ett tal på Vandenberg Space Force Base i Kalifornien i måndags, rapporterar BBC.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var under ett tal på Vandenberg Space Force Base i Kalifornien i måndags som USAs vicepresident Kamala Harris tillkännagav att USA nu förbjuder missiltester mot rymdsatelliter som ett led i en strategi för att främja ansvarsfull användning av rymden. Harris som är ordförande för National Space Council kallade även missiltesterna “farliga” och hänsynslösa, skriver BBC.

“Det här skräpet utgör en risk för säkerheten för våra astronauter, våra satelliter och vår växande kommersiella närvaro”, sade Harris.

Missiltester kan orsaka allvarlig skada

Vicepresidenten sade även att ett avbrytande av anti-satellitmissiltestning kommer att skydda satelliter i låg omloppsbana runt jorden och uppmanade andra nationer att följa USAs exempel.

“En bit rymdskräp storleken på en basketboll, som färdas i tusentals miles per timme, skulle förstöra en satellit. Även en bit skräp så liten som ett sandkorn kan orsaka allvarlig skada”, sade Harris.

Historiskt sett har såväl USA och Kina som Indien och Ryssland genomfört den här typen av missiltester och därmed genererat det påtalade rymdskräpet.

Kritiserade Ryssland

USAs tillkännagivande kommer i ett pressat geopolitiskt läge då Rysslands invasion av Ukraina ännu inte genererat i några större segrar. Så sent som i november förra året testsköt Ryssland en anti-satellitmissil som förstörde en satellit från Sovjettiden och lämnade 1 632 bitar av rymdskräp, enligt US Space Force.

ANNONS

Något som utgjorde en säkerhetsrisk för aktiva satelliter i omloppsbana och samtidigt tvingade ett antal amerikanska astronauter ombord på den internationella rymdstationen att söka skydd, skriver BBC.Rymdskräp kan även påverka andra viktiga funktioner vid en kollision som till exempel GPS, vilket Harris passade på att nämna i sitt tal.

“I dag tar vi ett stort steg framåt i denna ansträngning, ett steg som specifikt tar upp problemet med destruktiva missiltester i rymden, som det Ryssland tog i november”, sade vicepresidenten.

Hon menade även att de ryska testerna hade som mål att utveckla anti-satellitvapensystem för att förstöra USAs rymdkapacitet och äventyra deras nationella säkerhet, skriver BBC.

Läs även: Missil provskjuten i rysk maktdemonstration

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS