Enligt Aftonbladet så har regeringen i tysthet bjudit in Turkiet och Finland till ett toppmöte i nästa vecka för att diskutera Nato. 

ANNONS

Sveriges och Finlands process för att ansluta sig till försvarsalliansen Nato har fastnat i frågan om Turkiet – landet vill inte släppa in Sverige och Finland som nya medlemmar utan att få saker i utbyte. I samband med Nato-toppmötet i Madrid i juni skrevs det ett avtal mellan länderna där det bland annat specificeras att man ska upprätta en ”mekanism för dialog”.

Aftonbladet rapporterar nu att Turkiet och Finland blivit inbjudna till ett toppmöte i Sverige av statsminister Magdalena Andersson (S) statssekreterare och Nato-förhandlare Oscar Stenström. Det bekräftas av Beliz Celasin Rende, som arbetar för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. 

”Det väntas ske den 26 augusti”, säger hon till Aftonbladet. Hon vill inte specificera vilka personer som kommer att delta på mötet, men enligt Aftonbladets uppgifter rör det sig om Turkiets biträdande utrikesminister Sedat Önal och Ibrahim Kalin, som är utrikespolitisk rådgivare åt president Erdogan.

Tidningen skriver att svenska utrikesdepartementet inte vill svara på detaljerade frågor om mötet. UD:s presstjänst uppger i en kommentar för Aftonbladet:

”I överenskommelsen med Finland och Turkiet ingår att vi ska träffas i en mekanism för dialog mellan våra tre länder. Ett första möte för att diskutera uppförandet av denna mekanism planeras i närtid.”

Efter Aftonbladets publicering dementerar Utrikesdepartementet uppgifterna att toppmötet ska äga rum i Sverige.

ANNONS
ANNONS

”I överenskommelsen med Finland och Turkiet ingår att vi ska träffas i en mekanism för dialog mellan våra tre länder. Ett första möte för att diskutera uppförandet av denna mekanism planeras i närtid. Mötet kommer inte äga rum i Sverige”, skriver UD:s presstjänst i en kommentar till TT.

Läs även: Nato: Sverige stöttar kontroversiellt turkiskt projekt [Dagens PS]