Dagens PS

Uppgifter: Ryska soldater hoppar av kriget

ryska soldater
Många ryska soldater vill inte kriga i Ukraina. (Foto: Russian Defence Ministry)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 23 maj 2022Publicerad: 23 maj 2022

Det kommer nya uppgifter om ryska soldater som hoppar av kriget i Ukraina. Trupperna har låg moral och lider stora förluster på slagfältet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Uppgifterna som kommer från bland annat Pentagon visar att många ryska soldater har låg moral och vägrar lyda ordrar att delta i kriget. Eftersom de från början var avskurna från omvärlden, och fick lämna över sina mobiltelefoner, var det många som inte ens förstod att det rörde sig om ett fullskaligt krig i Ukraina de skulle ställas inför, förrän det var för sent.

“Jag ville inte känna att jag var en del av det, men jag var en del av det”, berättar ett befäl som har pratat med CNN.

Soldaterna fördes till Krimhalvön och hade inte fått reda på var de skulle åka efter det.

“Om jag ska vara ärlig så trodde jag inte att jag skulle åka till Ukraina. Jag trodde inte att det skulle bli så här alls.”

Ryska soldater hoppar av kriget

När befälet såg sina kollegor dö runt omkring honom insåg han att det inte var hans krig att utföra, så han sade upp sin befattning inför sin befälhavare. Det har tidigare kommit många rapporter om liknande historier där ryska soldater vill lämna kriget.

Aleksei Tabalov som är chef för en organisation som hjälper ryska värnpliktiga, säger till CNN att han känner till ett tusental soldater som har lämnat armén. Det pågår dock fortfarande rekrytering, men att det ofta rör sig om fattigare delar av Ryssland med få framtidsutsikter.

Det är oklart hur många ryska soldater som faktiskt har dödads i kriget. Den ukrainska försvarsmakten uppskattar de ryska förlusterna till över 22 000. Senast det ryska försvarsministeriet rapporterade om förluster var den 25 mars – då det rapporterades att 1 351soldater hade dödats.

ANNONS

Läs även: Putins troll erkänner: Ryska armén suger – utrensning pågår

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS