Dagens PS

Underskott i statens betalningar i april

underskott-statens-betalningar
Lägre skatteintäkter och utbetalningar av permitteringsstöd ger ett underskott i statens månatliga betalningar. (Foto: TT)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 08 maj 2020Publicerad: 08 maj 2020

Svenska statens betalningar resulterade i ett underskott på 38,9 miljarder kronor i april. Riksgäldens prognos var ett underskott på 6,8 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skillnaden beror främst på lägre skatteinkomster än beräknat och utbetalningar av permitteringsstöd. En återbetalning av lån från Riksbanken motverkade underskottet i april med 17,7 miljarder kronor.

Utbrottet av covid-19 får allvarliga konsekvenser för den ekonomiska utvecklingen såväl i Sverige som i omvärlden. I syfte att mildra effekterna har en rad olika stödåtgärder vidtagits. Därtill kommer inkomsterna för företag och löntagare att bli lägre än tidigare prognoser som en följd av den ekonomiska nedgången. Även utgifterna bedöms öka utöver de stödåtgärder som presenterats, skriver Riksgälden i ett pressmeddelande.

Riksgälden avser att återkomma med en samlad bedömning om den ekonomiska utvecklingen, prognoser för statens budgetsaldo och en ny upplåningsplan i rapporten ” Statsupplåning – prognos och analys 2020:2” den 19 maj.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS