Ukrainas armé bröt under måndagen igenom de ryska försvarslinjerna i Kherson Oblast och stormar nu fram mot staden samtidigt som ryska trupper flyr, rapporterar flera medier, däribland BBC.

ANNONS

Kherson, med en befolkning på knappt 300 000 människor före kriget, blev den första och den största staden att falla i ryska händer vid invasionen av Ukraina i februari.

Nu rapporterar BBC att Ukraina i en motoffensiv mot staden brutit igenom de ryska försvarslinjerna vid flera ställen. Detta enligt Oleksiy Arestovych, senior rådgivare till president Volodymyr Zelenskyj.

Samtidigt uppges det att ryska trupper flyr och att tungt artilleribombardemang gör rerättvägen över floden Dnepr mycket svår. Rådgivaren uppmanar dock också ukrainarna att inte tro på någon allt för snabb seger i söder.

”Självklart skulle många vilja ha en storskalig offensiv med nyheter om vår militärs övertagande av en stad på en timme. Men vi slåss inte på det sättet … våra medel är begränsade”, skriver Arestovych på Telegram enligt The Guardian.

Även Storbritanniens försvarsministerium rapporterar om den nya ukrainska offensiven och kraftigt artilleribombardemang kring Kherson. De kan dock inte avgöra hur långt de ukrainska trupperna har avancerat.

President Volodymyr Zelenskyj kommenterade inte offensiven vid Kherson specifikt i sitt nattliga tal, men lät segerviss.

”Ockupanterna borde veta: vi kommer att fördriva dem till gränsen. Till vår gräns, vars linje inte har förändrats.”

ANNONS
ANNONS

”Om de vill överleva är det dags för den ryska militären att fly”, säger Zelenskyj.

Läs även: Sverige stöttar Ukraina med mer vapen [Dagens PS]