Ukraina har erövrat 117 ryska tanks sedan kriget började den 24 februari. Samtidigt har de förlorat 74 egna tanks – vilket innebär att de kan ha fler stridsvagnar nu än när kriget började. 

ANNONS

Detta enligt analytiker som studerat foton och videos på sociala medier, rapporterar Forbes. Ryssland har i sin tur erövrat 37 ukrainska tanks och förlorat 274 själva, enligt analysen.

Siffran på de 117 stridsvagnarna som Ukraina har erövrat är bara de som analytiker visuellt kan bekräfta. Den faktiska summan är nästan säkert mycket högre. Videor av ukrainska bönder som bogserar övergivna ryska fordon har blivit symboler för Ukrainas motstånd.

Hur många beslagtagna ryska tanks och andra fordon som kan återanvändas mot ryssarna är dock svårt att bekräfta.
Men många av de tanks som Ukraina erövrat hade övergivits efter att de fått slut på bränsle inne på ukrainskt territorium och är oskadade i övrigt.

Ukraina och Ryssland har liknande stridsutrustning, mycket är kvar från Sovjetunionen då länderna var samma land. Därför är det mycket enkelt för Ukraina att sätta erövrade ryska stridsvagnar som T-72 och T-80 i bruk i sin egen armé, enligt Forbes.

”Den stadiga överföringen till Ukraina, via tillfångataganden, av hundratals på hundratals stridsvagnar, stridsfordon, artilleri, luftförsvarssystem och lastbilar understryker den utmaning som Ryssland står inför när det gäller att uppnå något av sina strategiska mål i Ukraina.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Beslagtagna ryska stridsvagnar behöver inte deklareras [Dagens PS]