Energikris, problem med leveranskedjor och kvarvarande effekter av pandemin gör att Tyskland sänker prognosen för tillväxt under 2021, enligt landets ekonomiminister Peter Altmaier.

ANNONS

Tysklands tillväxt 2021 väntas bli 2,6 procent av BNP meddelar landets ekonomiminister Peter Altmaier – vilket är betydligt lägre än den prognos som landet släppte i april där tillväxten på årsbasis väntades bli 3,5 procent.

Han härleder sänkningen till brister i vissa råmaterial och svårigheter i leveranskedjor, ökade priser på energi och kvarvarande effekter av pandemin i en intervju med den tyska tv-kanalen ARD på onsdagen, enligt Bloomberg.

Däremot höjer regeringen prognosen för nästa år, då de förväntar sig en ”boom”. Tillväxten 2022 tros nu bli över 4 procent, upp från en tidigare prognos på 3,6 procent.

”Förutsättningen är att vi stabiliserar internationella leveranskedjor och till exempel ser till att fler av de chips som är inbyggda i nästan varje enhet, särskilt bilar, produceras”, säger ekonomiminister Peter Altmaier.

Tysklands ekonomi är starkt beroende av tillverkningsindustrin och exporten, vilket gör landet extra sårbart för störningar i leveranskedjorna.

ANNONS
ANNONS

Landet släpper BNP-prognoser två gånger per år för att underlätta i budgetplaneringen. Detta är sannolikt den sista prognosen från Angela Merkels regering, då finansminister Olaf Schulz socialdemokrater gick segrande ur valet och försöker att bilda en koalitionsregering med de gröna och liberaler.

Läs även: Deutsche Bank förlänger vinstsvit – ned 5 procent på börsen [Dagens PS]