Tysklands BNP backar 0,3 procent första kvartalet i år efter ett minus på 0,5 procent sista kvartalet 2022. Främsta orsaken är att hushållen stramar åt.

ANNONS

När Tyskland nu reviderat sina BNP-siffror för första kvartalet har ett nollresultat bytts mot ett minus på 0,3 procent, skriver CNBC.

Det följer i sin tur på en BNP-minskning med 0,5 procent sista kvartalet 2022.

I formell mening innebär det en recession då två kvartal i följd med negativ tillväxt definierar en lågkonjunktur, rent tekniskt.

Under press

Europas största ekonomi har varit under stark press, naturligtvis i första hand i kölvattnet av kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland.

Det har fått de tyska hushållen att strama åt i betydande omfattning.

Enligt tyska statistikmyndigheter sjönk hushållens utgifter med 1,2 procent under första kvartalet i år.

”Ingen återhämtning”

”Tyskland hamnade i recession i slutet av förra året, trots allt, eftersom chocken i energipriserna tyngde konsumenternas utgifter,” säger Claus Vistesen, chefsekonom för euroområdet vid Pantheon Macroeconomics.

Han tillade att det är osannolikt att den tyska BNP kommer att fortsätta falla under de kommande kvartalen, ”men vi ser ingen stark återhämtning heller.”

ANNONS
ANNONS

Ny räntehöjning?

Den senaste utvecklingen sker mot en fond av hög inflation och höga räntor och ECB, Europeiska centralbanken, väntas höja räntorna igen vid sitt möte 15 juni.

ECB har höjt sina räntor med 375 punkter sedan juli förra året men den tyske centralbankschefen Joachim Nagel konstaterade i veckan att ECB trots det har ”flera” räntehöjningar framför sig.

Läs även: Allt är inte nattsvart i ekonomin – se på Tyskland [Dagens PS]