Under helgen har både Turkiets centralbankschef och finansminister blivit av med sina jobb som en effekt av landets ekonomiska kris.

ANNONS

Turkiets centralbankschef Murat Uysal blev i lördags sparkad av President Recep Erdogan. Ingen officiell anledning har uppgivits av den turkiska regeringen, men Reuters kan rapportera att den turkiska lirans dåliga utveckling ligger som grund för beslutet.

Den turkiska liran har under året tappat 30 procent i värde som en effekt av en hög inflationstakt, höga turkiska försvarsutgifter och en minskande valutareserv. Detta har föranlett Erdogan att beskriva landets ekonomiska situation som en ”djävulstriangel av räntor, valutakurser och inflation”.

Under Uysals ledning har den turkiska centralbanken drivit igenom penningpolitiska åtstramningar och styrräntan är i nuläget på 10,25 procent.

Åtstramningarna har dock inte lyckats med att vare sig stjälpa den höga inflationstakten, som sitter fast runt 12 procent, eller med att övertyga valutamarknaden att centralbanken är trovärdig i sitt försök att vända lirans kursfall.

“Hygglig teknokrat”

Uysal efterträdare Naci Abgal har fått utstå hård kritik från Erdogans politiska meningsmotståndare. De yrkar på att Abgals tidigare position som finansminister mellan 2015 och 2018 visar på att Erdogan kommer att lägga sig i inom den nominellt självständiga penningpolitiken och politisera centralbanken.

Samtidigt anmärker Timothy Ash, ekonom på hedgefonden BlueBay Asset Management, att Abgal omöjligt kan göra sämre ifrån sig än Uysal.

Ash beskriver också den nye centralbankschefen som “hygglig teknokrat” som “faktiskt är kvalificerad för jobbet”.

ANNONS
ANNONS

Svärsonen blir av med toppjobbet

SvD Näringsliv kan också rapportera att den turkiske finansministern Berat Albayrak väljer att avgå från sin post i söndags. Det vill säga dagen efter beskedet om en ny centralbankschef offentliggjordes.

Albaryak, som också är Erdogans svärson, hänvisar till hälsa och en önskan att spendera mer tid med familjen som anledning för beslutet. I nuläget har ingen efterträdare till finansministerposten blivit utsedd.

Läs mer: Kinas president: Då har vi dubblat vår ekonomi