Ekonomiprofessor Lars Calmfors får nu stöd av en rad ekonomiprofessorer för sin svidande kritik mot Sveriges coronastrategi. ”Totalt felbedömning”, säger en av dem om lättnaderna av restriktionerna under hösten.

ANNONS

Sverige började lätta på restriktionerna när den andra vågen av pandemin tog fart.

”Det var en total felbedömning. Att en andra våg skulle drabba hela Europa men inte oss”, säger Robert Östling, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, till SvD.

Dagens PS har tidigare berättat om den hårda kritiken mot Sveriges coronastrategi från Lars Calmfors, ekonomiprofessor emeritus vid Stockholms universitet och forskare vid Institutet för näringslivsforskning.

”En nationell katastrof”

”Som jag ser det har Sverige helt klart grovt misslyckats med sin oförsiktiga strategi, som lett till många döda”, sade Calmfors vid ett seminarium anordnat av Stockholms handelskammare i slutet av november.

”En nationell katastrof”, har Calmfors kallat Sveriges coronastrategi och han får nu stöd för sin hårda kritik.

ANNONS
ANNONS

”Jag har varit väldigt tveksam hela tiden. Det är väldigt svårt att förstå vad Folkhälsomyndigheten håller på med”, säger Robert Östling till Svenska Dagbladet.

Han utesluter inte att hårdare restriktioner faktiskt hade kunnat varit bättre även ur ekonominst perspektiv.

”Om vi hade stängt ned mer i början så hade vi kanske kunnat lätta upp lite tidigare.”

Ekonomin kunde till och med lyft

Mats Bergman, ekonomiprofessor vid Södertörns högskola, är inne på samma linje i SvD:

”IMF kommer till slutsatsen att det inte är givet att färre restriktioner leder till en bättre ekonomisk utveckling. Det kan alltså vara så att svensk ekonomi rentutav hade utvecklats bättre om vi hade haft fler restriktioner”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Och även Tore Ellingsen, norsk ekonomiprofessor på Handelshögskolan i Stockholm, ger stöd för den tesen.

Han håller även med sina övriga professorskollegor om att Sverige borde ha lärt sig något av erfarenheterna från i våras, men så är icke fallet, konstaterar han.

Ytterligare en annan professor, Hubert Fromlet, ekonomiprofessor vid Linnéuniversitetet, stämmer in i kritiken mot Sveriges coronastrategi.