Varje år utser The Economist årets land, en utmärkelse som hyllar länder som utvecklats och i någon mån sett framgång under det gångna året. Tidigare har bland annat Uzbekistan vunnit när man avskaffade slaveri i landet och Colombia när man lyckades sluta fred med FARC-guerrillan. 

ANNONS

Det ska ha varit svårt att utse en vinnare i år då världen präglats av det elände som följt i pandemins fotspår. En orättvis fördelning av vaccinet har lett till fortsatt svåra utbrott i hela världen och många länders 2021 har färgats av detta. Men det finns självklart undantag och länder som lyckats hitta vägar framåt trots pandemin.

Flera goda exempel

I artikeln från the Economist skriver man bland annat om Samoa som avstyrde en konstitutionell kris och kastade ut landets styrande parti vars ledare sa sig vara vald av gud.

Istället tillsattes en reformbenägen premiärminister som dessutom blev landets första kvinnliga ledare. Man skriver även om Moldavien som tagit upp kampen mot omfattande rysk penningtvätt genom sin nyvalda president.

Ett annat land som lyfts fram är Litauen som under året har stått upp för demokrati i världen.

Bland annat trotsade man Kina genom att låta Taiwan öppna en ambassad i Vilnius och man öppnade dörren till vitryska dissidenter som flydde till landet i samband med det kontroversiella presidentvalet inklusive oppositionsledaren.

Europeisk stornation blir årets land 2021

Men det var alltså inget av ovanstående länder som tog hem vinsten. Årets vinnare blev ingen mindre än Italien.

Det var varken framgångarna i fotboll eller eurovision som föranledde detta utan landets resa bort från ekonomiska misslyckanden och korruption genom den nye premiärministern Mario Draghi.

Valet kan tyckas lite kontroversiellt då Italien av många förknippas med korruptionsskandaler och tveksamma ledargestalter men man har alltså sett lovande förändringar som leder till en stärkt italiensk ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Man har lyckats ena landet bakom reformprogram som satt Italien på en bättre kurs för framtiden, som ett exempel så har Italien återhämtat sig bättre än både Tyskland och Frankrike efter 2020.

Läs mer: Which is The Economist’s country of the year för 2021? [The Economist]

Läs även: Statsvetare: Jämför korruption i Sverige med södra Italien [Dagens PS]