I vår lättar det, då går ekonomin mot ljusare tider, skriver banken i sin senaste konjunkturrapport.

ANNONS

Just nu tyngs svensk ekonomi av den höga smittspridningen med hårdare restriktioner. Men till våren har vaccinationerna förhoppningsvis fått genomslag och då ljusnar det även för Sveriges finanser, spår Swedbank i konjunkturrapporten Swedbank Economic Outlook, enligt ett pressmeddelande.

”I takt med allt fler svenskar vaccineras så kommer restriktionerna gradvis lättas och de ekonomiska utsikterna för i år och nästa år har därför reviderats upp. Men finanspolitiken behöver få ut stöd till den hårt drabbade tjänstesektorn. Annars är risken att återhämtningen försenas och går långsammare”, kommenterar Swedbanks chefekonom Mattias Persson.

Swedbanks senaste prognos är att svensk ekonomi växer med 3,0 procent under 2021, jämfört med prognosen i november på 2,1 procent.

Tillväxten väntas bli bredare och öka under andra halvåret 2021.

Den största risken för att återhämtningen av ekonomin drar ut på tiden är att vaccineringen av någon anledning blir försenad, enligt Swedbank.

ANNONS
ANNONS

Finanspolitiska åtgärder behöver fortsätta stödja utvecklingen både på kort och lång sikt, bland annat genom mer stöd till tjänstesektorn, heter det också.

Läs även: Handelsbanken: Då vänder det för ekonomin [DagensPS.se] »