Dagens PS

Sverige klarar budgeten näst bäst i EU

svenska företag
Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) kan ett avtal om en global minimiskatt på 15 procent för bolag "vara en bra investering". 130 av världens länder har nu ställt sig bakom G7-förslaget. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 26 apr. 2021Publicerad: 26 apr. 2021

Budgetbalansen i Sverige hamnade i fjol på minus 3,1 procent, det är det näst lägsta budgetunderskottet i EU. Vi får bara spö av Danmark.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Danmark var budgetunderskottet minus 1,1 procent 2020, vilket placerar landet i topp på listan över minsta underskottet i EU 2020.

Sverige kommer god tvåa i ligan medan Spanien och Malta noterade högsta budgetunderskotten i EU under förra året, enligt statistiken som tagits fram av Europaportalen.

När det gäller statsskulder hör Sverige till de EU-länder där den ökat minst, medan Estlands statsskuld mer än fördubblades i fjol till följd av coronakrisen.

Men trots att Estland fördubblade statsskulden under fjolåret, så har Estland fortfarande den lägsta statsskulden i EU. Sverige har den femte lägsta statsskulden i EU.

Greklands statsskuld passerade för första gången 200 procent av BNP. Grekland är det land som fortfarande har högst statsskuld i EU, framgår det.

Läs även: Investeringschef om Sveriges guldläge »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS