Dagens PS

Stöldkupper av olivolja efter galna prisrallyt

olivolja
Tjuvar har fått ögonen för det "flytande guldet" – olivolja som river ner nya rekordpriser. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 sep. 2023Publicerad: 19 sep. 2023

Priserna rusar över 100 procent på olivolja till nya rekord och nu stjäl tjuvar de dyra dropparna som vissa beskriver som “flytande guld”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Extrem torka slår mot stora producenter och har minskat utbudet kraftigt.

Torkan i Medelhavet har i september drivit upp priset på olivolja till 8 900 dollar per ton, rapporterar CNBC och berättar att olivolja blivit stöldbegärligt till följd av prisrusningarna på över 100 procent.

Den amerikanska nyhetskanalen uppger att cirka 50 000 liter olivolja värt omkring 450 000 dollar stals från en av Spaniens tillverkare – ett familjeföretag – den 30 augusti, då snittpriset redan låg 130 procent högre än motsvarande månad i fjol.

Strax före den ovan nämnda händelsen ska ytterligare en stöldkupp ha ägt rum mot samma företag.

Spaniens produktion av olivolja har minskat cirka 50 procent

Spanien, som i sommar har varit hårt drabbat av torka och varmare temperaturer än normalt, är världens största producent och exportör av matoljan.

Enligt råvarumarknadsundersökningsföretaget Mintec, som CNBC hänvisar till, har den spanska produktionen av olivolja ungefär halverats till cirka 610 000 ton den senaste säsongen.

Mintecs oljeväxt- och vegetabiliska oljeanalytiker, Kyle Holland, säger till nyhetskanalen att än mer komplex blir situationen när produktionsminskningen från andra stora olivoljeproducenter adderas, inklusive Grekland och Italien som är näst största och tredje största producentländerna i världen.

ANNONS

Varningen: Snart kan olivoljan ta slut

Den spanska olivoljan har enligt Mintec stigit till 8,45 euro (9,02 dollar) per kilo i september, vilket uppges vara det högsta pris som hittills registrerats för spansk olivolja, som en del kallar för “flytande guld”.

Mintec varnar nu för att lagren av olivolja kan vara uttömda redan i början av oktober om torkan håller i sig i berörda regioner.

Där till ställer Turkiets beslut att avbryta bulkexporten av olivolja till 1 november i spåren av prisökningarna, förklarar Mintecs expert.

Läs även: Hoppsan! Nu dubbelt pris på olivolja: Högsta någonsin Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS