Dagens PS

Slutet nära för världens miljardärer?

dollarn
Den amerikanska dollarn kan komma att öka ytterligare beroende på vad som händer med inflationen. (Foto: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 23 maj 2022Publicerad: 23 maj 2022

Det är inte bara Robin Hood som tycker att man ska ta från de rika och ge till de fattiga. Nu kräver den humanitära organisationen Oxfam ett slut på miljardärernas överflöd och föreslår att man inför skatt för att tygla extrem rikedom, skriver CNBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De rika blir rikare medan de fattiga går på knäna. Skillnaderna mellan extrem fattigdom och obegränsad rikedom har sällan varit så anmärkningsvärda som nu, när stora delar av världen står inför stigande mat- och energipriser som följd av kriget i Ukraina och fortfarande brottas med covid-19, skriver CNBC.

Ökat antal miljardärer

Enligt en sammanställning som gjorts av den humanitära organisationen Oxfam uppskattas närmare 263 miljoner människor drivas in i akut fattigdom under 2022.

En siffra som kan ställas mot antalet miljardärer i världen, som enligt Oxfam ökat i antal under pandemin och i dagsläget är goda för 12,7 miljarder dollar, vilket motsvarar 14 procent av den globala bruttonationalprodukten.

Mat- och energisektorn vinnare

Tittar man på välståndet inom respektive bransch framgår det att de miljardärer som är verksamma inom mat- och energisektorn kunnat utöka sin förmögenhet med 453 miljarder dollar bara under de senaste två åren, vilket motsvarar en ökning på 1 miljard dollar eller 10 miljarder kronor i reda pengar varannan dag.

Även läkemedelsbranschen har varit lönsam för miljardärerna som gynnats av det skriande behovet efter vaccin, test- och skyddsutrustning.

Ny miljardär var 30:e timme

ANNONS

Oxfams statistik visar också att det mellan 2020 fram till mars 2022 poppat upp en ny miljardär var 30:e timme. Vänder man på myntet kan extrem fattigdom komma att drabba en miljon människor var 33.e timme. En ekvation som enligt Oxfam varken går ihop eller kan godtas längre.

Av det skälet rekommenderar man bland annat att miljonärer och miljardärer betalar en årlig förmögenhetsskatt om 2 respektive 5 procent. En åtgärd som om det genomförs inte bara kan jämna ut de mest extrema skillnaderna utan även antas generera 2,52 miljarder dollar per år.

Det skulle i sin tur ge närmare 2,3 miljarder låginkomsttagare en möjlighet att komma på fötter ekonomiskt och täcka de globala kostnaderna för vaccin, hälsovård och socialt skydd i de tyngst drabbade länderna.

Framförallt skulle en förmögenhetsskatt inte drabba någon fattig.

Läs även: Biff och bacon når all time high i tidernas köttkris

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS