Det fanns en tid när man lite klämkäckt brukade säga att saken är biff. Då. Före pandemin. Före kriget. Innan torkan. Nu skjuter priserna i höjden och världens bönder står inför sitt livs tuffaste utmaning. Köttkrisen är här, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

Det har aldrig varit svårare att producera kött. Heller aldrig funnits svårare förhållanden att som bonde verka i. När kriserna avlöser varandra och samtliga delar av verksamheten dras med prishöjningar hänger böndernas överlevnad på en skör tråd.

Som tillägg det brottas man med klimatförändringar i form av svår torka och lokala utbrott av djursjukdomar som till exempel fågelinfluensa.  Något som drabbat både USA och Frankrike och sammanlagt dödat närmare 30 miljoner fåglar.

Svinpest, torka och skogsbrand

I Kina som idag står för ungefär hälften av världens grisbestånd återhämtar man sig i sin tur från ett utdraget utbrott av svinpest.

I Kanada är det istället torkan som gäckar bönderna och bränner sönder deras mark, vilket tvingat dem att använda upp allt lagrat foder. Det foder som finns att köpa har de inte råd med. Utan regn är det svårt att se vad de ska leva av.

I Argentina har skogsbränder tagit närmare 700 000 nötkreatur under det första kvartalet, samtidigt som torkan slår hårt mot betesmarkerna, vilket spiller över på kalvningen, enligt Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Även Storbritanniens nötkreatur och får, saknar bete inför vintern som ett resultat av de höga priserna på gödsel, vilket tvingar bönderna att minska sina bestånd.

Slaktar mer än man föder upp

En utveckling som också märks av i USA där priserna på bacon, kycklingbröst och köttfärs aldrig varit högre eftersom man just nu slaktar fler kor än man föder upp. Det driver redan höga priser till oanade höjder och slår hårt mot världens hushållskassor.

Flera länder är också beroende av Ukrianas spannmålsexport på bland annat majs, som av förklarliga skäl stannat upp.

Enligt en färsk siffra från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation har köttprisindex hittills stigit med 10 procent i år.

Det lämnar en global köttproduktion i kris av sällan skådat slag, eftersom stigande priser inte kan kompensera bönderna för kostnaderna till elen som håller deras lador upplysta och varma, spannmålen som ska föda deras djur eller energin som ska driva deras traktorer och skördetröskor.

ANNONS
ANNONS

Saken, har aldrig varit mer biff än så.

Läs även: Kriget i Ukraina raserar globalt hållbarhetsarbete [Dagens PS]

Läs även: Varningen: Det blir färre skivor bacon på din macka [Dagens PS]