Starten på oktober har minst sagt varit turbulent. Men det ska den vara. Oktober är nämligen den ryckigaste månaden på året.

ANNONS

Investmentbanken Goldman Sachs har mätt volatiliteten på börsen på alla månader sedan 1928. Oktober sticker ut (se diagram nedan).

börsmånad

Det är guppigt både upp och ned. Antalet börsdagar med rörelser på över en procent är överlägset störst under just oktober.

Plusresultat att vänta

Men om historien är ledstång så ska man inte kasta in handduken. Enligt analyshuset LPL Research kan aktieägare förvänta sig en uppgång i oktober.

Historiskt har aktiemarknaden avkastat nästan 2 procent under månaden. Det är inte den bästa månaden på året. Den kommer i november. Men det bör bli ett plusresultat.

ANNONS
ANNONS

En bidragande orsak kan vara att rapporterna för tredje kvartalet dundrar in i slutet av månaden. Rapportmånader är vanligtvis en positiva börsmånad.

September har alltid varit sämsta börsmånad

Det värsta är, återigen med historien som rättesnöre, bakom oss. Oavsett tidsperiod, och hur man än mäter, så har september varit sämsta börsmånaden på året.

Börsmånad

Årets nedgång, som var värre än snittet, kommer att befästa statistiken ytterligare. Men nu vankas det bättre odds på börsen.

Gott hopp

Sedan finns det ju som alltid inte några garantier för att historien upprepar sig och statistik är statistik. Men trots september månads nedgång måste ändå aktiemarknaden sägas vara stark.

ANNONS
ANNONS

Under förra månaden svaldes såväl fastighetskris i Kina (Evergrande), ränteuppgång, skenande energipriser, problem i varuförsörjningen, ökad inflationsoro med mera.

Om aktiemarknaden kunde hantera den paletten av oroshärdar så finns det gott hopp för oktober.

Läs mer:

Stockholmsbörsen – bästa börsen i Europa. Dagens PS