Dagens PS

SEC: "Nästan oundvikligt" att AI kraschar ekonomin

"Nästan oundvikligt" AI
SEC-chefen Gary Gensler. (Foto: Evelyn Hockstein/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 okt. 2023Publicerad: 23 okt. 2023

Det är “nästan oundvikligt” att AI orsakar nästa finansiella katastrof. Orden kommer inte från vem som helst – det är chefen för USA:s motsvarighet till Finansinspektionen som säger så.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SEC, eller United States Securities and Exchange Commission, är den myndighet som reglerar USA:s finansmarknader och handeln med värdepapper i landet. Motsvarigheten i Sverige är Finansinspektionen.

Myndighetens chef heter Gary Gensler, och han är orolig över AI som med snabb takt tar sig in på finansmarknaderna.

Till Financial Times säger han att utan snabba ingripanden är det “nästan oundvikligt” att AI kommer att utlösa en finanskris inom ett decennium.

Svår utmaning

Det som gör honom riktigt orolig är att AI-modellerna utvecklas utanför finanssektorn och SEC:s översyn. När de senare appliceras på finansmarknaderna kan det redan vara för sent.

“Det är uppriktigt sagt en svår utmaning,” sa Gensler.

“Det är en svår fråga om finansiell stabilitet att ta itu med eftersom det mesta av vår reglering handlar om enskilda institutioner, enskilda banker, enskilda penningmarknadsfonder, enskilda mäklare; det ligger bara i naturen av vad vi gör. Och det här handlar om en horisontell fråga där många institutioner kan förlita sig på samma underliggande basmodell eller underliggande dataaggregator.”

“Kanske är det på bolånemarknaden”

ANNONS

Skräckscenariot är att någon AI-modell har ett fel som påverkar finansmarknaderna, och sedan använder flera olika aktörer samma AI-modell vilket gör att problemet multipliceras. I värsta fall kan det leda till en finansiell härdsmälta, menar Gensler.

“Jag tror att vi kommer att få en finansiell kris i framtiden, och i efterhandsrapporterna kommer folk att säga ‘Aha! Det fanns antingen en dataaggregator eller en modell . . . vi har litat på’. Kanske är det på bolånemarknaden. Kanske är det i någon sektor av aktiemarknaden”, säger USA:s högste tjänsteman för finansiell reglering pessimistiskt.

Läs även: SEC ska slå ner greenwashing – vill reglera namn på fonder (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS