Dagens PS

Schweizisk bank gömde amerikanska pengar från skatteverket

IRS
Amerikanska skatteverket IRS lovar att bli tuffare på skatteflykt. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 05 dec. 2023Publicerad: 05 dec. 2023

För amerikanska kunder som inte ville betala skatt i hemlandet var det bara att öppna ett konto i en schweizisk storbank. Banken gömde därefter rekordsummor från myndigheterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu har Banque Pictet erkänt att banken höll undan sammanlagt 5,6 miljarder dollar mellan 2008 och 2014 från den amerikanska federala skattemyndigheten, IRS (Internal Revenue Service). Banken, som är private banking-avdelningen i Pictet Group, uppges därmed ha hjälpt över 1 600 bankkunder i USA som inte hade lust att lägga sina pengar på att betala skatt, och därmed tillsammans sparade över 50 miljoner dollar.

Skatteverket på jakt efter gömda pengar

Men IRS har sina egna metoder för att hitta kryphål och vet att det lönar sig att jaga banker och andra bolag som försöker lura den amerikanska staten.

“Vi uppmuntrar företag och finansiella institutioner att komma till oss och rapportera in missförhållanden innan vi kommer till er”, säger Damian Williams, en av advokaterna som hanterar det aktuella fallet.

Enligt åtalet som Banque Pictet har fått mot sig så använde banken “en mängd olika sätt” för att dölja kundernas konton, där banken öppnade, underhöll och dolde odeklarerade konton för skatteverket. Alla mejl som avsåg kontona hölls inom banken i Schweiz och skickades aldrig till USA, så att “existensen av kontona förblev utanför USA och utom räckhåll för amerikanska skattemyndigheter”.

Storbanken får böter

Men ibland blir det inte som man har tänkt sig. Nu har alltså storbanken krupit till korset, och blir tvungen att böta nästan 123 miljoner dollar i skadestånd och straffavgifter till åklagare i en deal som partnerna har kommit fram till för att Pictet Group ska slippa ytterligare åtalspunkter och straff, enligt CNBC.

“Pictet är glada över att ha löst det här ärendet och kommer fortsätta att vidta åtgärder för att säkerställa att våra kunder uppfyller sina skatteplikter”, uppger banken i ett uttalande.

ANNONS

Läs även:

Kinesisk skuggbank nära konkurs – utreds för brott – Dagens PS

S-ledaren kräver: Inför bankskatt – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS