Inflationen och de allt högre räntorna delar den amerikanska befolkningen i två läger, skriver Business Insider. Medan vissa kan låta livet gå på som vanligt har andra hamnat i kris.

ANNONS

Basvaror, energi och boende blir dyrare för alla. Men höginkomsttagarna klarar sig fortfarande bra, konstaterar Business Insider.

De amerikanska låginkomsttagarna har minskat på lyxkonsumtionen, skriver Business Insider.

Många köpcentra i USA märker att deras besökare spenderar mindre pengar, medan andra fortsätter att spendera i exklusiva butiker som Brooks Brothers.

Hos öl- och dryckesjätten Molson Coors är det allt fler som väljer billigare ölmärken, men man säljer också ganska mycket av sina lyxigare märken – Blue Moon och Peroni.

På McDonald’s handlar allt fler med värdekuponger eller väljer specialerbjudanden till lägre pris.

ANNONS
ANNONS

Allt fler amerikaner har nu också dragit på sig kreditkortsskulder och tar extrajobb som att köra taxi för Uber.

Kohls vd Michelle Gass sa förra året att  ”vi ser några kunder som byter upp sig till premiummärkena och en hel del av de nyheter vi har tagit in. Och så ser du också kunder som går till vårt privata varumärke.”

USA:s rika klarar inflation

Medan klassklyftorna bara har ökat under de senaste åren, stannade de av på grund av politiska beslut under pandemin, konstaterar Business Insider.

Bättre arbetslöshetsersättning, tre omgångar av stimulanser, vräkningsförbud och låga räntor lättade upp situationer för personer i låglönejobb. Men nu är det slut.

Den generella bristen på arbetskraft är hävd, och löneökningar kommer inte per automatik, skriver Business Insider.

ANNONS
ANNONS

Nu blir allt fler i stället arbetslösa, även om det inte rör sig om någon jättestor ökning. I juni 2022 var det dessutom 61 procent av amerikanerna som använde hela sin lön, med svårigheter att lägga undan något. Det märks också på de samlade besparingarna.

Särskilt besvärligt är det för hushåll som tjänar under 50 000 dollar per år. Rikare amerikaner klarar inflationen bättre. Många har tillräckligt mycket besparingar för att fortsätta spendera, samtidigt som de har en stadig inkomstkälla.

Läs också:

USA-konsumenter tror på dämpad inflation [Dagens PS]
Snabb lönetillväxt eldar på USA:s infltion [Dagens PS]