Dagens PS

Ryska stridsplan förstörda efter Krim-attacken

Ryska stridsplan förstörda efter Krim-attacken
Planet Labs satellitbilder visar förstörda stridsplan på den ryska flygbasen. Foto: Planet Labs/TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 11 aug. 2022Publicerad: 11 aug. 2022

Minst åtta ryska stridsplan verkar ha förstörts eller skadats på Saky-basen på Krim. Det visar nya satellitbilder. Dramatiska explosioner dödade en person och skadade 14.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ukraina hävdar på onsdagen att nio ryska plan förstördes, men än så länge tar man inte på sig ansvaret för händelsen. En av president Volodymyr Zelenskys rådgivare antyder att det kan vara frihetskämpar som ligger bakom attacken mot flygbasen.

Ryska sidan: “Olycka”

Ryska sidan hävdar att inga stridsplan kommit till skada vid explosionen. Det handlar inte heller om en attack, säger man. I stället är det en olycka, där ammunition exploderat i ett förvaringsutrymme, skriver The Guardian.

Nu visar alltså satellitbilder att flera stridsplan på flygbasen i Novofedorivka verkar ha sprängts. Bilderna ser ut att visa att det handlar om en riktad attack, enligt The Guardian.

Före- och efterbilder

Satellitbilderna kommer från Planet Labs i USA, och visar ett stort område som bränts. Det syns också skador på landningsbanan bredvid de brända och skadade flygplanen.

Det finns bilder tagna på morgonen 9 augusti, ungefär fyra timmar före attacken, och de jämförs med bilder tagna på eftermiddagen den 10 augusti. Då syns minst åtta förstörda eller skadade flygplan.

Det här är den första oberoende bekräftelsen på att den ryska flygbasen skadats. Riktigt hur det gått till är fortfarande oklart.

ANNONS

Ger inte upp Krim

Enligt Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace söker man fortfarande fakta om explosionerna. Han säger att han inte tror att vapen från väst använts vid attacken. Han säger också att flygbasen är ett legitimt mål för Ukrainas väpnade styrkor, uppger The Guardian.

Krim är en del av Ukraina, men annekteras 2014 av Ryssland. Ett av Rysslands krav på Ukraina är att man erkänner Krim som ryskt. Ukraina säger att de ska driva ut de ryska styrkorna från Krim, och från alla andra områden som är ockuperade, något Dagens PS tidigare rapporterat om.

Läs även: Ukraina förstör järnväg för ryska trupper 

Läs även: Rysslands ex-president varnar för domedagssvar 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS