En potentiell rysk invasionsplan mot Baltikum och Sverige, specifikt Gotland, har diskuterats på rysk statlig tv, rapporterar The Sun. 

ANNONS

Brittiska tabloiden The Sun rapporterar i dag om att Ryska TV-kanalen Rossiya 1 visat ett skräckinjagande inslag med en tänkbar invasionsplan av Baltikum och Gotland. Tv-inslaget är från före Rysslands (senaste) invasion av Ukraina.

Gotland nyckeln till att kontrollera Östersjön

På en stor karta i bakgrunden visas en bild av ett inringat Gotland i mitten. Överste Igor Korotchenko, som ofta agerar ”expert” på rysk tv, berättar att en invasion av de baltiska länderna kan se ut som i inslaget. Planen innefattar först utslagning av radaranläggningar, sedan en landsättning av rysk trupp på Gotland med missilförsvarssystem.

Gotland har länge setts som ett potentiellt mål för en rysk partiell invasion av Sverige, ungefär på samma vis som Ryssland erövrade Krim från Ukraina. Sådana korta krig är lättare att utföra för rysk militär och ger Sverige begränsade möjligheter att slå tillbaka.

Stor inverkan på svensk ekonomi

Följderna av en rysk invasion av Gotland skulle vara större för Sverige än enbart förlusten av en viktig del av Sveriges kultur och 60 tusen invånare. Det skulle troligen ha en starkt negativ inverkan på Sveriges ekonomi genom att minska utländsk investeringsvilja i landet.

Som exempel föll ukrainsk BNP 10 procent respektive 9 procent 2014 och 2015 och utländskt kapital flödade ut ur landet. Det skulle också göra ett svenskt NATO-medlemskap mycket svårare, då NATO inte brukar ta in länder som har omtvistade territorier – man vill avskräcka från konflikt och inte gå in i en pågående.

De senaste veckorna har Sverige försvaret seglat upp som prioriterad fråga i Sverige – och regeringen har haft möten med bland annat Finland och Storbritannien.

Sverige förstärkte i januari även Gotlands försvar med soldater från P4 i Skövde och Göta Trängregemente (T2). USA har även skickat robotjägaren USS Forrest Sherman till Frihamnen i Stockholm, vilket i teorin stärker luftförsvaret i området rejält.

ANNONS
ANNONS

Conan Lindholm

Läs även: Uppgifter: Fredsplan med 15 punkter utformas [Dagens PS]