Sen mellandagarna har en rysk it-magnat med starka kopplingar till Kreml suttit i USA:s förvar misstänkt för insiderbrott. Det kan mycket väl vara den högst uppsatta personen med direkt koppling till det ryska ledarskiktet att hållas av USA:s rättsväsende i modern historia.

ANNONS

Bloomberg rapporterar att IT-chefen Vladislav Klyushin har utlämnats från Schweiz med anledning av misstankar om insiderbrott. Han anklagas för att ha tjänat hundratals miljoner med hjälp av hackad information om vad olika bolag har tjänat. Nu uppger man att han även har nära kopplingar till Kreml och att han kan veta mer om det hack som skedde i samband med presidentvalet 2016.

Han har tidigare figurerat i utredningar kopplade till hackningen av Demokraternas servrar, då en av hans närmaste anställda anklagades för att vara en av de ansvariga. Ryska myndigheter dementerar att man skulle ha haft någon inblandning i det hela.

Nära kopplingar till Kreml

Klyushin ska ha direkta kopplingar till den ryska regeringen och mottog en hedersmedalj från president Vladimir Putin för mindre än 18 månader sedan. Klyushins bolag sysslar bland annat med cybersäkerhet och erbjuder sina kunder att undersöka hur väl deras sidor står emot angrepp från hackers. Dessutom tillhandahöll man en tjänst för att bevaka medier till både Kreml och försvarsmakten i Ryssland.

Kan läcka känslig information

Nu hoppas förstås USA att det hela ska leda till att man får reda på ny information om det omtalade hacket från 2016 och annat som kan vara av känslig natur för den ryska ledningen. Huruvida Klyushin faktiskt vet något om det eller något annat av stort intresse är dock okänt och dessutom finns det många anledningar att hålla tyst om han skulle göra det. Det återstår att se vad det hela leder till.

Ryska talespersoner och ledare har valt att inte lämna några kommentarer i ärendet.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: U.S. catches Kremlin insider who may have secrets of 2016 hack [Bloomberg]

Läs även: De största politiska riskerna 2022 [Dagens PS]