Behovet av kontanta möjligheter ökar i kristider, säger Riksbanken. Men kontanterna är utdöende i butikerna – trängda mellan swish och kortbetalningar, som kräver att elförsörjning och datakommunikation fungerar felfritt.

ANNONS

Bara åtta procent av konsumenterna betalade med kontanter i år, enligt riksbankens undersökning. De flesta betalar istället med kort och mobilappar. Även de äldre moderniseras.

Riksbanken ryter till

Men de som vill betala med mynt och sedlar måste få göra det. ”Regering och riksdag måste säkerställa att alla kan betala”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Särskilt i kristider är det viktigt att vi inte är beroende av digitala lösningar, menar de. System som bygger på att elen funkar och att kortläsarna har internet riskerar nämligen att slås ut, om det vill sig illa.

Störningar i elförsörjning och datakommunikation

”För att öka motståndskraften i betalningssystemet behöver man skapa möjligheter att betala med kort eller ta ut kontanter vid störningar i elförsörjningen eller datakommunikationen. Flera aktörer på betalningsmarknaden arbetar med denna fråga och det är viktigt att detta arbete prioriteras”, skriver Riksbanken.

Digital e-krona

Trots det förbereder Riksbanken faktiskt ytterligare digitala lösningar. En digital valuta som kallas för e-krona, ska komplettera kontanterna i landet.

”E-kronor skulle ge allmänheten tillgång till statligt utgivna pengar även om kontanterna marginaliseras ytterligare. Ambitionen är också att förstärka betalningsmarknadens motståndskraft samt bidra till innovation”, skriver man i pressmeddelandet. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Läs mer om Riksbanken:

Brakförlust för Riksbanken [Dagens PS]

Stefan Ingves avgår [Dagens PS]

Trippelhöjd styrränta chockar ingen [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Bolån tiotusentals kronor dyrare [Dagens PS]

Ingves i storgräl med chefsekonom [Dagens PS]

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.