Dagens PS

Riksbanken ryter till om krisberedskapen: "Kontanter behövs"

cash kontanter riksbanken pengar risk kristid
En butik som fortfarande tar kontanter. Det är så ovanligt att de måste sätta upp en skylt, anser personalen. Foto: Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 16 dec. 2022Publicerad: 16 dec. 2022

Behovet av kontanta möjligheter ökar i kristider, säger Riksbanken. Men kontanterna är utdöende i butikerna – trängda mellan swish och kortbetalningar, som kräver att elförsörjning och datakommunikation fungerar felfritt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bara åtta procent av konsumenterna betalade med kontanter i år, enligt riksbankens undersökning. De flesta betalar istället med kort och mobilappar. Även de äldre moderniseras.

Riksbanken ryter till

Men de som vill betala med mynt och sedlar måste få göra det. “Regering och riksdag måste säkerställa att alla kan betala”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Särskilt i kristider är det viktigt att vi inte är beroende av digitala lösningar, menar de. System som bygger på att elen funkar och att kortläsarna har internet riskerar nämligen att slås ut, om det vill sig illa.

ANNONS

Senaste nytt

Störningar i elförsörjning och datakommunikation

”För att öka motståndskraften i betalningssystemet behöver man skapa möjligheter att betala med kort eller ta ut kontanter vid störningar i elförsörjningen eller datakommunikationen. Flera aktörer på betalningsmarknaden arbetar med denna fråga och det är viktigt att detta arbete prioriteras”, skriver Riksbanken.

Digital e-krona

Trots det förbereder Riksbanken faktiskt ytterligare digitala lösningar. En digital valuta som kallas för e-krona, ska komplettera kontanterna i landet.

ANNONS

”E-kronor skulle ge allmänheten tillgång till statligt utgivna pengar även om kontanterna marginaliseras ytterligare. Ambitionen är också att förstärka betalningsmarknadens motståndskraft samt bidra till innovation”, skriver man i pressmeddelandet. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Läs mer om Riksbanken:

Brakförlust för Riksbanken

Stefan Ingves avgår

Trippelhöjd styrränta chockar ingen

Bolån tiotusentals kronor dyrare

Ingves i storgräl med chefsekonom

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS