Regeringen: Tusentals bidragstagare förlorar på jobb

Uppdaterad: 08 juni 2023Publicerad: 08 juni 2023
Bidrag
Utanförskapet ska brytas genom bidragstak, säger Ulf Kristersson, till höger. Till vänster: Rinkeby, en utsatt stadsdel i norra Stockholm där många får bidrag. Foto: Jessica Gow/ TT

Regeringen har gett i uppdrag att ta fram ett bidragstak, som ska se till att det straffar sig att gå på bidrag och lönar sig mer att arbeta.

ANNONS
ANNONS

Tusentals personer förlorar pengar på att ta arbete när de istället kan gå på bidrag. Det meddelar regeringen på en pressträff tillsammans med Sverigedemokraterna på torsdagen:

“Det är en grundläggande princip att det alltid ska vara mer lönsamt att jobba än att gå på bidrag. Men i dag är det inte alltid så. Därför tar vi initiativ till ett bidragstak i syfte att öka drivkrafterna till jobb – en viktig strukturreform för fler i arbete”, säger statsminister Ulf Kristersson.

Tilläggsförslag

Det rör sig om ett tilläggsförslag till utredarnas arbete om drivkrafter för att minska bidragsberoende.

“Syftet är att fler ska komma i arbete samt att motverka ohälsa och utanförskap”, skriver regeringen på sin hemsida.

Långa perioder av ekonomiskt bistånd bidrar också till ökade risker för bland annat ohälsa och utanförskap, menar de.

“Nu tar regeringen första steget för att införa ett helt nytt bidragstak i Sverige, för att göra det mer lönsamt att arbeta och minska utanförskapet. I dag lönar det sig alldeles för dåligt för många familjer att gå från bidrag till arbete, det vill vi ändra på”, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS