Dagens PS

Ny studie: Global skatt på miljardärer "logiska steget"

Global skatt på miljardärer
Rapporten menar att en global skatt på miljardärer behövs för att komma åt skattesmitare. (Foto: Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 okt. 2023Publicerad: 23 okt. 2023

En global skatt på miljardärer skulle dra in över 2 700 miljarder kronor i intäkter till världens regeringar årligen, enligt en ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rapporten “Global Tax Evasion Report 2024” kommer från organisationen EU Tax Observatory, som beskriver sig som ett självständigt forskningslabb baserat på École d’économie de Paris, Frankrikes motsvarighet till Handelshögskolan.

Som titeln hintar om handlar rapporten om skattesmitare och hur regeringar världen över tacklar detta problem. Resultatet är nedslående, trots stora satsningar mot skattesmitare.

Betalar mindre än mindre rika

För närvarande är miljardärers effektiva personliga skatt ofta mycket lägre än vad andra skattebetalare med mer blygsamma medel betalar, eftersom de rikaste kan parkera förmögenheter i skalföretag som skyddar dem från inkomstskatt, enligt rapporten.

“I vår uppfattning är detta svårt att motivera eftersom det riskerar att undergräva hållbarheten i skattesystemen och den sociala acceptansen av beskattning”, sa observatoriets chef Gabriel Zucman till journalister enligt Reuters.

Vill se ett nytt “omöjligt” avtal

Miljardärernas personliga skatt i USA uppskattas av observatoriet till så låg som 0,5 procent. I Frankrike – som i övrigt har relativt höga skatter – är miljardärernas skatt nära noll.

2021 ingick 140 länder ett avtal som kommer att begränsa multinationella företags möjligheter att sänka skatten genom att redovisa vinster i lågskatteländer genom att sätta ett globalt golv på 15 procent för företagsbeskattning från och med nästa år.

ANNONS

“Något som många trodde skulle vara omöjligt, nu vet vi faktiskt kan göras”, säger observatoriets chef Gabriel Zucman.

Att det initiativet lyckas gör att han nu har större hopp om att få se en global skatt på miljardärer.

“Det logiska nästa steget är att tillämpa den logiken på miljardärer, och inte bara på multinationella företag.”

Läs även: De har betalat flera tusen miljarder för lite skatt (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS