Dagens PS

"Putins enda utvägar är olika nederlag"

Putin
Putins alternativ blir allt färre. (Foto: AP/ Mikhail Metzel)
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 09 maj 2022Publicerad: 09 maj 2022

Oavsett vad Rysslands Victory Day-parad än ska representera kommer det inte att bli någon form av seger över Ukraina, oavsett vilken vinkel Vladimir Putin och Kreml kommer att försöka applicera på den. Det anser försvarsanalytikern Michael Clarke.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Detta krig är ett krig som Ryssland inte kan vinna i något meningsfullt avseende. Putins utländska militära framgångar runt om i världen efter 2008 uppnåddes alla genom att använda små enheter av elitstyrkor, legosoldater och lokala milisgrupper tillsammans med rysk luftmakt”, säger Michael Clarke.

Hävstångseffekt till låg kostnad

Detta gav Moskva avsevärd hävstångseffekt till låg kostnad under interventioner i Georgien, Nagorno-Karabach, Syrien, Libyen, Mali och två gånger i Ukraina under 2014, först i den illegala annekteringen av Krim och sedan i att skapa självutnämnda ryska stater i Luhansk och Donetsk.

I februari försökte Putin samma sak igen i största möjliga skala i Ukraina. Att ta regeringsmakten inom cirka 72 timmar i ett land med 45 miljoner människor med det näst största landområdet i Europa. Det var en häpnadsväckande och hänsynslös chansning och den misslyckades totalt under den första avgörande veckan.

Få andra alternativ än att fortsätta framåt för Putin

Putin har nu få alternativ än att fortsätta framåt för att göra detta krig större – antingen större i Ukraina eller större genom att avancera bortom dess gränser. Upptrappning är inbyggd i den nuvarande situationen och Europa har nått ett mycket farligt ögonblick i sin senaste historia.

Efter att ha misslyckats med plan A att ta över regeringen i Kiev innan president Zelenskijs styrkor, eller omvärlden, kunde reagera, bytte Moskva sedan till en plan B. Detta var en mer “manövrerande” militär strategi för att omringa Kiev och gå in i andra ukrainska städer – Chernihiv, Sumy, Charkiv, Donetsk, Mariupol och Mykolaiv och helt enkelt släcka ukrainskt väpnat motstånd medan Kiev självt skulle hotas av kapitulation eller förstörelse, berättar Michael Clarke för BBC.

Även detta misslyckades. Cherson var den enda större staden som föll under rysk kontroll och har sedan dess fortsatt att motstå rysk administration. Faktum är att de ryska styrkorna var för små för att dominera ett så stort land; de presterade mycket dåligt av en blandning av skäl; de var dåligt ledda och spridda runt fyra separata fronter, från Kiev till Mykolaiv, utan någon övergripande befälhavare.

Dynamiskt försvar

Och de visade sig ställas mot en målmedveten och vältränad ukrainsk armé som bekämpade dem till stillastående i en klassisk demonstration av “dynamiskt försvar” – inte hålla en linje utan snarare träffa angriparna vid punkter med maximal sårbarhet.

I frustration har Ryssland nu gått över till “plan C”, som går ut på att ge upp vid Kiev och i norr, i stället koncentrera alla sina styrkor för en storoffensiv i Donbas-regionen och tvärs över södra Ukraina, kanske så långt som till Odessa i sydväst.

Läs mer: Ryssland: kriget kostar 9 miljarder-om dagen 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS