Ryssland: Kriget kostar 9 miljarder – om dagen

Uppdaterad: 09 maj 2022Publicerad: 09 maj 2022
Ryssland: Kriget kostar 9 miljarder – om dagen
Idag paraderar den ryska militären i Moskva för att fira segern över Tyskland 1945. Foto: TT

Priset för krig är högt på många sätt. Löner till soldater, krigsmateriel och förnödenheter kostar Ryssland 9 miljarder per dag. Då är inte följderna av de ekonomiska sanktionerna mot landet inräknade. 

ANNONS
ANNONS

Priset för Rysslands krig i Ukraina är redan högt för båda länderna. Nu kommer uppgifter som säger att de dagliga kostnaderna ligger på 900 miljoner dollar, eller drygt 9 miljarder kronor. I den summan ingår bara ammunition och annat krigsmateriel som missiler och granater, soldaternas löner och förnödenheter, berättar Newsweek.

Ryssland: Kriget kostar 9 miljarder – om dagen Priset för Rysslands krig i Ukraina är högt för båda länderna. Här leker ukrainska barn på en rysk stridsvagn som förstörts. Foto: TT

Överraskade av motståndet

Newsweek citerar Sean Spoonts, chefredaktör för SOFREP, som skriver om militära nyheter. Han säger att det är många faktorer som ligger bakom den enorma kostnaden, förutom de ovan nämnda lägger han till kostnaden för att reparera och ersätta militär utrustning. En enda kryssningsrobot kan kosta runt 1,5 miljoner dollar (drygt 15 miljoner kronor) enligt Spoonts.

När invasionen inleddes 24 februari trodde många att Ukraina skulle falla inom några dagar. Motståndet de ryska trupperna möter har tagit Kreml och Vladimir Putin på sängen.

“Jag kan säga att ryssarna inte har gjort de framsteg i Donbas-regionen och i söder som vi tror att de ville göra”, säger Pentagons pressekreterare John Kirby enligt Newsweek.

ANNONS
ANNONS

Priset högt för Ryssland

Och det kostar, både i förlorade liv och ekonomiskt. Även om den ryska regimen inte berättar hur mycket, vare sig i pengar eller döda soldater, finns det beräkningar som säger att den direkta kostnaden för Ryssland efter två veckor var ungefär 7 miljarder dollar (mer än 70 miljarder kronor).

Svarta havsflottans flaggskepp Moskva som sänktes av Ukraina är bara det en förlust på runt 750 miljoner dollar (drygt 7,5 miljarder kronor) för Ryssland.

Sanktionerna kvar efter kriget

Vad de ekonomiska sanktionerna kommer att kosta Ryssland i framtiden är svårt att säga med säkerhet. Den ryska ekonomin kan kastas tillbaka 30 år, något som Dagens PS tidigare rapporterat om. Även om kriget tar slut i morgon innebär det inte att de sanktioner som införts försvinner, och det kommer att ha långtgående inverkan på den ryska ekonomin lång tid framåt.

Ryssland: Kriget kostar 9 miljarder – om dagen Grande Pettine Hotel i Odessa träffades av en rysk missil 8 maj. Att återuppbygga Ukraina kommer att kosta tusentals miljarder kronor. Foto: TT

Kostar Ukraina tusentals miljarder

Också Ukrainas ekonomi drabbas hårt. President Volodomyr Zelenskyj har sagt att det kommer att krävas hundratals miljarder dollar för att reparera de skador landets ekonomi och infrastruktur lidit. Enligt Newsweek, som citerar Wall Street Journal, uppskattas summan till 600 miljarder dollar (6000 miljarder kronor) i nuläget.

Läs även: Världsbanken: Kriget ger största prischocken på 50 år 

ANNONS
ANNONS