Dagens PS

Putins arkitekts tillgångar konfiskerade i Italien

Putins
Arkitekten bakom Putins palats åtalas för skattebrott i Italien (Skärmdump Youtube).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 08 aug. 2022Publicerad: 08 aug. 2022

Den italienska arkitekten Lanfranco Cirillo, mannen bakom “Putins Palats”, åtalas för skattebrott i sitt hemland. Nu är hans tillgångar konfiskerade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den italienska finanspolisen, Guardia di Finanza, meddelade i veckan att man beslagtagit arkitekten Lanfranco Cirillos tillgångar.

Det rör sig om konst, juveler, kontanter, fastigheter – och en helikopter – till ett värde av 141 miljoner euro, dryga miljarden alltså, enligt tidningen Giornale di Brescia.

Cirillo, mer känd som Putins arkitekt, är mannen som ritade Vladimir Putins så kallade palats vid svarta havet i Ryssland.

Enligt tidningen, bekräftar Cirillos advokat i ett uttalande, att det är hans klient som är “den välkände affärsmannen från Brescia”, som står åtalad för skatte- och mutbrott, men menar att hans klient är oskyldig.

Han tillade även att hans klient är bosatt i Ryssland sedan Vladimir Putin beviljade honom ryskt medborgarskap 2014.

skattebrott Putins Palats, eller Putins Versailles ligger vid Svarta havet (Foto: Skärmdump från Youtube).

Stort pådrag

100 poliser närvarade under en räd i en villa som tillhör Cirillos hustru. Där beslagtog man konst signerad Paul Cézanne, Wassily Kandinsky, Pablo Picasso och Lucio Fontana.

Polisen upptäckte då att konsten inte var korrekt registrerad enligt italiensk lag, vilket innebar ytterligare åtalspunkter.

Men enligt arkitektens advokat har Cirillo byggt upp sin förmögenhet i Ryssland, och är därför inte skyldig att betala skatt i Italien.

I Ryssland ska han ha legat bakom projekt för 43 oligarkers räkning.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Putins Versaille

Cirillos namn blev känt för världen efter det att oppositionsledaren Alexei Navalnyj la ut en video på youtube. I filmen avslöjade Navalnyj att Vladimir Putin låtit uppföra ett enormt palats alldeles vid Svarta havet.

Videon, med titeln “Putin’s palace: History of world’s largest bribe” har nu fler än 124 miljoner visningar.

Palatset, som även kallas Putins Versailles, är fyra gånger så stort till ytan som den närliggande kuststaden Gelendzhik, med 59 000 invånare.

Den enorma fastigheten  inkluderar blandannat en utfällbar strippstång, ett kasino, en spelhall och ett “vattendiskotek”.

Det ska även finnas en ishockeyrink under ord och tre helikopterplattor på området.

Läs även: Så stort är Putins palats

Läs även: Putins påstådda superyacht kan blåsa polisen

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS