Putin blev frustrerad eftersom han alltid måste förklara saker för Donald Trump. Det säger Fiona Hill, som var topprådgivare för ryska frågor i Nationella säkerhetsrådet. 

ANNONS

Donald Trumps okunskap om geopolitiska frågor retade ryska president Vladimir Putin. Putin. Enligt Fiona Hill, Rysslandsexpert i Nationella säkerhetsrådet under Trump, gillar den ryske presidenten inte att behöva förklara saker, och blev ofta frustrerad över Trumps okunnighet, skriver Business Insider.

Putin ville hellre förhandla med Biden

Hill tror att det är en del i varför Ryssland väntade med att invadera Ukraina. Putin skulle alltså hellre förhandla med någon som president Joe Biden, och det kan vara därför han väntade med invasionen.

Putin trött på Trump: "Måste alltid förklara saker för honom"
Vladimir Putin förhandlar hellre med Joe Biden, som har de kunskaper som krävs. Foto: TT

”Han trodde att någon som Biden – som är en transatlanticist, som vet allt om NATO, som faktiskt vet var Ukraina är och som faktiskt vet någonting om historia och är väldigt insatt i internationella affärer – skulle bli rätt person att prata med”, säger Fiona Hill till Business Insider.

Trumps okunnighet känd

Bättre att förhandla med president Biden än att försöka förhandla med någon som inte visste vad det handlar om, alltså.

Hill är inte ensam om att påstå att Donald Trumps kunskap om världen är usel. John Bolton, tidigare nationell säkerhetsrådgivare, har berättat att Trump en gång frågade om Finland är en del av Ryssland. Fiona Hill berättar att John Kelly, general och före detta stabschef i Vita huset sa att ”Trump kan ingen historia alls, inte ens den grundläggande om USA”, enligt Business Insider.

Börda för nationen

Donald Trumps okunnighet om världen var enligt Hill en stor börda för den amerikanska nationella säkerheten. Och den retade alltså också upp Vladimir Putin.

”Man kunde se att president Trump var frustrerande för honom eftersom han var tvungen att förklara saker hela tiden, och Putin tycker inte om att göra det”, säger Fiona Hill.

ANNONS
ANNONS

Läs även: ”Ryssland har förlorat en tredjedel av trupperna” [Dagens PS]

Läs även: G7 och USA trappar upp sanktioner [Dagens PS]