Dagens PS

Putin beroende av allianser – som skickar vapen

Vladimir Putin och Kim Jong-Un när de träffades tidigare i veckan i Nordkorea.
Vladimir Putin och Kim Jong-Un när de träffades tidigare i veckan i Nordkorea. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 20 juni 2024Publicerad: 20 juni 2024

Medan Ryssland blir allt mer isolerat från väst är landet samtidigt beroende av samarbetet med sina allianser. Putin sträcker fortsatt ut handen till Nordkorea, Kina och Iran – för att kriget i Ukraina ska fortsätta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vladimir Putin och Kim Jong-Un har slutit ett nytt försvarsavtal för sina länder och det är det senaste samarbetet som Ryssland knyter med sina allianser.

Ryssland beroende av allianser

Utfryst från väst har Putin tvingats blicka mot Nordkorea, Iran och Kina för att samarbeten kring vapenleveranser och krigsteknik ska flyta på – så att kriget i Ukraina därmed kan fortsätta.

Den ryska krigsmaskinen, som innan kriget exporterade vapen till många länder för miljardbelopp, tillverkar nu vapen till kriget i Ukraina men det räcker inte på långa vägar har det visat sig.

ANNONS

Senaste nytt

Oroar väst

Att Ryssland nu kommer allt närmare sina allierade ökar samtidigt den geopolitiska obalansen i världen vilket givetvis oroar ledarna i väst.

“Rysslands krig i Ukraina stöds av Kina, Nordkorea och Iran”, uppgav Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på tisdagen vid en presskonferens där bland annat USA:s utrikesminister Antony Blinken deltog, enligt WSJ.

“De vill se USA misslyckas. De vill se Nato misslyckas. Om de lyckas i Ukraina kommer det göra oss mer sårbara och leda till att världen blir farligare”, klargjorde Stoltenberg.

ANNONS

Iran har hittills försett Ryssland med drönare medan Nordkorea har skickat missiller, ammunition och arbetare som ska hjälpa till med den ryska vapenproduktionen.

Kina är försiktiga

Kina, å sin sida, har varit väldigt försiktiga i att inte trampa väst på tårna, utan försöker hålla balansen mellan väst och öst så gott det nu går.

Jätten har dock skickat en hel del maskiner och teknik – bland annat mikroelektronik som stödjer ryska satelliter som används i kriget.

“De är väldigt försiktiga, men de är jäkligt nära att gå över linjen”, uppger en amerikansk försvarstjänsteman.

“De har gjort allt de kan för att stödja ryssarna utan att ta något ansvar själva.”

Läs även:

Stoltenberg: Kina borde betala för inblandning i Ukraina. Dagens PS

ANNONS

Frysta ryska tillgångar används till enormt Ukrainastöd. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS