Dagens PS

Frysta ryska tillgångar används till enormt Ukrainastöd

Vladimir Putin.
G7-länderna ska använda avkastningen från frysta ryska tillgångar för att finansiera ett gigantiskt stödpaket till Ukraina.
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 14 juni 2024Publicerad: 14 juni 2024

G7-ledarna har landat i att frysta ryska tillgångar ska användas Ukrainastöd. På så vis vill man säkra upp Ukrainastödet i en tid där landet drabbats av allt större inrikespolitiska motgångar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I avtalet som slöts på torsdagen vid ett möte i södra Italien antog man att ett stödpaket på 50 miljarder dollar, eller drygt 500 miljarder kronor, där framtida avkastning från frysta ryska tillgångar ska betala av jättelånet.

“För att stödja Ukrainas nuvarande och framtida behov inför ett förlängt försvar mot Ryssland kommer G7 att upprätta lån till Ukraina. På så vis blir ytterligare 50 miljarder dollar tillgängliga för Ukraina innan årets slut”, uppger G7 i ett uttalande om beslutet, vidare uppger man att:

“Stödet kommer att distribueras genom kanaler som fördelar det mellan Ukrainas försvar, budget och återuppbyggnad.”

Ryska tillgångar förblir frysta så länge kriget pågår

I samma uttalande från G7 uppger man att de ryska tillgångarna kommer att hållas kvar tills att kriget slutar och tills att skadorna som orsakats Ukraina är återställda.

“Det är ett starkt budskap till Putin – han kan inte trötta ut oss och vi kommer att stå bakom Ukraina så länge som det krävs”, sa Europakommissionens ordförande Ursula von der Leyen om stödpaketet och tillade:

“Det är inte de europeiska skattebetalarna som betalar, utan det gör Ryssland.”

G7-länderna säkrar upp Ukrainastöd

ANNONS

Sen krigets början har stora ryska tillgångar frusits. Merparten av dessa tillgångar hålls i Europa, och bara de Europeiska tillgångarna bedöms avkasta omkring 3 miljarder euro om året, alltså omkring 34 miljarder kronor. Det är mot de här ryska tillgångarna som man nu ska tillföra 50 miljarder dollar eller cirka 500 miljarder kronor till Ukraina.

Men eftersom den framtida avkastningen från de ryska tillgångarna bedöms som osäker så har G7-länderna delat upp risken mellan sig för att säkerställa att pengarna når Ukraina i den utlovade takten.

Läs mer: G7 leaders strike deal on $50bn loan to Ukraine. Financial Times

Läs även: Ryskt kopparbedrägeri kostade Kina 200 miljoner. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS