Dagens PS

Prognoserna har haft fel om världsekonomin

Tärningar och jordglob på pengar.
Prognosmakarna har underskattat världsekonomin och den globala tillväxten ser ut att närma sig nivåerna innan pandemin. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 08 juli 2024Publicerad: 08 juli 2024

När världens tyckare och siare spekulerat om återhämtning för världsekonomin har man sagt att det kommer att gå långsamt. Men det verkar som att världen glömt lyssna på proffsen, för nu accelererar ekonomin i oväntat hög takt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Världsekonomin trotsar spådomen.

Trots breda prognoser om långsam återhämtning, accelererar den globala tillväxten. USA är stjärnan i klassen, men i takt med att de haltar plockar andra upp bollen.

Det finns moln på världsekonomins himmel, men för tillfället kan världens investerare avnjuta en lovande ekonomisk miljö, skriver Reuters.

Lovande utsikt för världsekonomin

“Sakta men säkert”, “svag takt” och “blygsam tillväxt”. Så har det ofta låtit när det tyckts till om våra närmaste framtidsutsikter. Man har bekymrat sig över att världen inte ser ut att återhämta sig till de tillväxttakter vi såg före pandemin.

Men om vi kikar under motorhuven på världens ekonomiska draglok ser det rätt bra ut. Till att börja med accelererar ökningen för världens samlade BNP. Samlar man världens länder ökar världens BNP med 3,5 procent, en bit över förväntningarna på 3,2 procent – och ganska nära det årliga snittet på 3,7 procent före pandemin.

ANNONS

Senaste nytt

Täcker upp för tapp i USA

Även om det är troligt att utvecklingen mattas av är det ett positivt tecken för ekonomins återhämtning. En annan positiv utveckling är den för prisökningarna, som också stannat av rejält.

ANNONS

I år ser den globala inflationen ut att landa 2,8 procent, jämfört med 9,4 procent för bara två år sen.

Samtidigt som USAs starka ekonomi, som gått väldigt bra, väntas mattas av något framöver har alltså andra länder visat tecken på snabbare tillväxt – däribland Indien, Turkiet och Polen.

Bara den indiska ekonomin väntas växa med 7,2 procent i år.

Nu rör det sig om relativt små ekonomier, så deras påverkan på den globala tillväxten är ganska liten. Men tillväxten hämtar sig även i eurozonen och Kinas tillväxttakt låt på 5,3 procent under årets första kvartal, betydligt högre än prognoserna.

Moln på världsekonomins himmel

Men det finns anledningar att oroa sig för återhämtningen i världsekonomin. Krigen i Ukraina och mellanöstern kan eskalera snabbt och USA skulle kunna öka sin protektionism om Donald Trump återvinner makten.

I USA tros den försvagade arbetsmarknaden, minskade besparingar bland konsumenter och en svällande statsskuld leda till ett svagare andra halvår. I Kina hotas tillväxten av en fastighetskris och svaga konsumtionssiffror.

I eurozonen orsakar politisk turbulens mycket osäkerhet, även om det franska ödesvalet ser ut att landa i något mindre radikalt än det många befarade.

ANNONS

Perfekt miljö för investerare

Men för tillfället erbjuder marknaden en så gott som perfekt miljö för investerare, menar Reuters.

USA:s S&P 500 har ökat 26 procent på ett år och nått nya höjder, och motsvarande lista i Europa har ökat 13 procent. Volatiliteten är på historiskt låga siffror.

På längre sikt kan analytikerna mycket väl få rätt, men för tillfället verkar världsekonomin stå stadigt – investerare skördar frukterna.

Läs även: Tjurmarknad: Kommunikationsaktier stiger med techjättarna. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS