ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Professor: Alla lampor varnar för USA-recession

Uppdaterad: 23 maj 2023Publicerad: 23 maj 2023
recession
Alla viktiga lampor blinkar nu rött för en recession i USA, enligt professorn som uttalar sig i artikeln. (Foto: TT / montage)

Finansprofessor vid Duke University säger i en intervju med Market Watch att alla indikatorer för avkastningskurvan varnar för recession.

ANNONS
ANNONS

“Avkastningskurvan visar att det finns en stor sannolikhet för en lågkonjunktur”, säger finansprofessorn Campbell Harvey.

Enligt Market Watch var han banbrytande för användningen av avkastningskurvan som indikator för lågkonjunktur.

Han menar att det är en “extremt tillförlitlig” mätare i sammanhanget.

Det är också så, framgår det i artikeln, att det inte finns några exempel på senare tid där avkastningskurvan inverterat utan att en lågkonjunktur följt i dess spår.

Gått före alla recessioner i USA i decennier

Campbell Harvey vid Duke University, som även är forskningschef på kapitalförvaltningsföretaget Research Affiliates, konstaterar att en inverterad kurva har föregått alla amerikanska lågkonjunkturer sedan början av 1960-talet.

Nu har marknadens ” favoritrecessionsindikator”, som Market Watch beskriver indikatorn, blinkat i 222 handelsdagar i rad.

Man får gå tillbaka till 1980 för att hitta något motsvarande, då varnade samma indikator i 446 handelsdagar i följd innan det tog slut 1 maj det året.

ANNONS
ANNONS

Drabbar de amerikanska bankerna

Det handlar om att “statsräntekurvan, representerad som skillnaden mellan avkastningen på den 2-åriga statsobligationen TMUBMUSD02Y, 4,358% och avkastningen på den 10-åriga sedeln TMUBMUSD10Y, 3,723%, har varit ihållande inverterad sedan den 5 juli 2022”, skriver sajten med hänvisning till Dow Jones Market Data.

Experten Campbell Harvey säger till Market Watch att en djup inversion även slår mot banksektorn, vilket var fallet med Silicon Valley Bank och de andra bankerna som kraschade i USA, hävdar han.

Läs även: Hit flyr investerarna när hotet om recession ökar

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här