Dagens PS

Hit flyr investerarna när hotet om recession ökar

investerarna
Singapore är en av flera tillväxtmarknader som börsproffsen ser som en trygg hamn när recessionsriskerna ökar i USA. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 maj 2023Publicerad: 23 maj 2023

Hotet om en antågande recession i USA får investerarna att fly till tillväxtmarknader, visar en Bloomberg-enkät.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Omkring 61 procent av de 234 tillfrågade penningförvaltarna, analytikerna och handlarna uppger i nyhetsbyråns Markets Live Pulse-undersökning att de förväntar sig mer expansion mot tillväxtmarknader för att få sina tillgångar att växa under de kommande tolv månaderna.

Det kommer att ge dem skydd, tror investerarna, om den amerikanska centralbankens kamp mot inflationen tippar USA in i recession.

“Tillväxtekonomierna är betydligt mer motståndskraftiga i dag än de var för 30 år sedan och deras centralbanker har generellt varit bättre på att hantera inflationsuppgången jämfört med de utvecklade ekonomierna”, resonerar Invescos förvaltare Justin Leverenz, som ansvarar för bolagets Developing Markets-fond med totalt 26 miljarder dollar under förvaltning.

Förvaltaren: Investerarna att försummat tillväxtmarknaderna

Han anser att tillväxtekonomierna mer eller mindre varit försummade av det globala förvaltarkollektivet de senaste tio åren, trots att det finns “ett betydande värde i tillväxtmarknaderna”, säger han.

Nu tror ungefär hälften (49 procent) av investerarna att en lågkonjunktur i USA även skulle dra ner marknaderna på tillväxtmarknaderna, men förväntan är ändå att dessa tillväxtekonomier klarar sig bättre än många andra marknader i det läget.

Malcolm Dorson, penningförvaltare på Global X Management i New York, säger till Bloomberg att tillväxtmarknader är bättre positionerade än stora ekonomier efter pandemin.

Han får medhåll av Devan Kaloo, global chef för tillväxtmarknader på abrdn Plc, som anser att “värderingarna är billiga” vid sidan av “potentialen för underliggande tillväxt”.

Cirka 41 procent av de tillfrågade i undersökningen bedömer att aktier är det bästa investeringsvalet på tillväxtmarknader under de kommande tolv månaderna.

Läs även: UBS strateger: Då hotar kalabalik börsen i USA

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS