När priserna på halvledare, gödsel och fraktcontainers nått sitt absoluta tak och sakta börjar återgå till normala nivåer kan en lättnad på marknaden vara i antågande, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

Efter en turbulent period som till stor del kretsat kring nyckelprodukter som halvledare och deras vara och icke vara ser det nu som att en lättnad på marknaden är inom räckhåll.

Detta sedan priserna på halvledare redan nått sin kulmen och nu sjunkit med 14 procent jämfört med mitten av förra året.

Det påverkar i sin tur produktionen och kostnaderna för elektronikprodukter som bärbara datorer och LED-lampor, men också medicinsk utrustning som även de är beroende av halvledare.

Frakt och gödsel billigare

Även priserna på fraktcontainers som påverkar kostnaderna för kläder, heminredning och lyxvaror i Europa och USA har sjunkit med 26 procent sedan september 2021.

Tittar man på gödsel som sedan en tid tillbaka speglat inflationen på livsmedel och foder, ligger priserna nu 24 procent under de rekordhöga nivåer som uppnåddes i mars i år.

Värsta perioden över

Prisläget på halvledare, gödsel och frakt är faktorer som sammantaget indikerar att den värsta delen av inflationen nu kan vara över, trots att världens centralbanker fortsatt kommer att höja räntorna och att saftiga priser är att vänta på både råvaror och livsmedel för världens konsumenter ytterligare en tid framöver.

På ett liknande sätt är läget fortsatt pressat för de största globala aktörerna inom detaljhandeln. Däribland Wallmart som brottas med höga lager och färre kunder.

Kortare leveranstider

En av dem som trots detta ser positivt på utvecklingen är Khoon Goh, chef för Asienforskning vid Australia & New Zealand Banking Group.

”Medan inflationen i vissa delar av världen ännu inte är på topp, finns det åtminstone några tecken på att vi kanske inte är för långt borta när det gäller en vändpunkt där vi börjar se den årliga inflationstakten börja gå lägre, ” säger Goh.

ANNONS
ANNONS

Han tror även att ett lägre pris på fraktcontainers kan korta ned leveranstider och framförallt förebygga de flaskhalsar som rubbat leveranskedjorna under de senaste månaderna, skriver Bloomberg.

Läs även: Daimler: Bristen på halvledare lättar [Dagens PS]

Läs även: USA:s ny storsatsning – halvledare [Dagens PS]