Dagens PS

USA:s ny storsatsning – halvledare

Halvledare
Nu vill EU satsa på egen tillverkning av halvledare. (Foto: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 23 maj 2022Publicerad: 23 maj 2022

Viljan att ta den tekniska utvecklingen till nästa nivå förenar just nu USA, Japan och Sydkorea, som funnit en gemensam nämnare i halvledare, skriver CNBC. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Från att ha varit något av en doldis har halvledare på kort tid seglat upp som en stor snackis. Allra mest pratar man kanske om bristen på halvledare, vilket visat sig inom bland annat bilindustrin.

Nu riktar de tre länderna USA, Japan och Sydkorea blickarna mot de värdefulla komponenterna och gör gemensam sak för att utveckla industrin och långsiktigt ta den tekniska utvecklingen till nästa nivå.

Oumbärlig strömbrytare

Halvledare är enkelt förklarat material som kan styras till att leda eller inte leda elektrisk ström och kan liknas vid en liten strömbrytare. Det är också en väl integrerad del inom all modern teknik som i dag tillverkas, vilket gör bristen påtaglig för såväl elektronikföretag som biltillverkare.

När USA:s president Joe Biden i helgen besökte Sydkorea, låg fokus därför på halvledarindustrin. Som ett led i det skickade USA även sin handelsminister Gina Raimondo till Tokyo för att diskutera ett “samarbete inom områden som halvledare och exportkontroll” med sin japanska kollega Koichi Hagiuda, skriver CNBC.

Nytt avtal för digital teknik

Den tekniskt starka alliansen väntas också enas kring exportkontroller och gå igenom det så kallade Indo-Pacific Economic Framework. Ett avtal som avser en gemensam standard för digital teknik och leveranskedjor.

Icke att förväxla med Trans-Pacific Partnership eller TPP, ett frihandelsavtal som sedan tidigare varit uppe på tapeten i USA och omfattar 11 nationer, men skrotades under Donald Trumps tid som president.

ANNONS

Läs även: Biden lovar försvara Taiwan med våld

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS