Den Indiska oceanen blev precis ännu mer militariserad. Idag presenterade den indiska flottan örlogsfartyget Vikrant, det största krigsfartyget som byggts i Indiens sjöfartshistoria, skriver Bloomberg.

ANNONS

Med nytillskottet Vikrant skärper Indien ytterligare sin militäriska närvaro på den indiska oceanen. Genom att skydda handelslederna i Stillahavsområdet är förhoppningen också att stärka både handeln och globala ekonomin.

Ska frakta Indiens nya helikoptrar

Vikrant som tagit närmare tjugo år att tillverka väger 45 000 ton och har en kapacitet att transportera trettio flygplan och en besättning på 17000 man. Det gör fartyget till det största som tillverkats i Indiens historia.

Vikrant kommer att transportera Indiens nyinköpta MH-60R multi-roll helikoptrar och även turas om att frakta sjöstridsflygplanen MIG-29K med Indiens andra hangarfartyg INS Vikramaditya, skriver Bloomberg. 

Utöver Vikrant finns det även planer på att ta in ett tredje flygbolag, för att ytterligare utöka landets marina kapacitet.

I nuläget finns det ett hundratal utländska örlogsfartyg i Indiska oceanen. Att den militära närvaron har utökats kan härledas till terrorattackerna den 11 september 2001. Ett antal som fortsätter att stiga i takt med att både Indien och Kina rustar upp.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Taiwanesisk tech-pamp finansierar gerilla-armé [Dagens PS]

Läs även: Kina presenterar nya militärövningar runt Taiwan [Dagens PS]