Polen vill att Tyskland betalar ersättning för andra världskriget. Exakt 83 år efter att nazistiska styrkor invaderar landet ansöker man om 14 000 miljarder för de skador kriget orsakade.

ANNONS

1 september 1939 rullar den nazistiska krigsmaskinen in i Polen, och andra världskriget börjar. På dagen 83 år senare ansöker landet om ersättning för de skador som den tyska ockupationsmakten orsakade.

Den polska regeringen anser inte att landet har kompenserats för skadorna. Ledaren för regeringspartiet Lag och rättvisa, Jaroslaw Kaczynski, säger enligt Sydsvenskan att det är Polens skyldighet att försöka få ersättning.

Polen led enorma krigsförluster

Ungefär sex miljoner polacker, varav tre miljoner judar, dödades under kriget, och Polens infrastruktur och industrier drabbades hårt. Tysklands inställning i frågan är att landet fick kompensation efter krigets slut.

Sedan 2017 har ekonomer och andra experter arbetat med den rapport som kom idag. Man beräknar att kriget orsakade skador för motsvarande 14 000 miljarder svenska kronor, och begär alltså att Tyskland ska kompensera landet med den summan.

Läs även: Estland river sovjetiskt krigsmonument [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Jakten på de borttappade atombomberna [Dagens PS]