Ett sovjetiskt monument i Estland kommer efter ett regeringsbeslut att monteras ned för att inte störa allmän ordning. Det meddelade landets regering under tisdagen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

ANNONS

Allt handlar om ett sovjetiskt minnesmärke utanför den estländska gränsstaden Narva som uppförts till minne av de stupade sovjetiska soldater som befriade Estland från Tyskland under det andra världskriget.

Nu ska monumentet monteras ned.

Bakgrunden är enligt Estlands regering att monumentet utgör en säkerhetsrisk för stadens invånare. Landets premiärminister Kaja Kallas motiverar även beslutet med att Estland inte vill ”ge Ryssland möjligheten att använda det förflutna för att störa freden i Estland”, skriver Nyhetsbyrån AP.

Vidare säger Kallas att ingen vill se en ”militant och fientlig granne” skapa spänningar.

Narva en komplex fråga

Nedmonteringen av monumentet som enligt uppgift är i full gång kommer enligt den estländska regeringen utföras på ”ett värdigt sätt”. Det innebär bland annat att de blommor och ljus som pryder monumentet kommer att fraktas till en kyrkogård.

Den forna sovjetrepubliken Narva är en lika komplex som känslig fråga för de estländska myndigheterna då staden hyser ett stort antal rysktalande invånare. Samtidigt som en nedmontering av monumentet anses nödvändigt för att inte underblåsa eller romantisera Putins propaganda, vill man från regeringens sida inte heller röra upp mer känslor än nödvändigt.

ANNONS
ANNONS

Särskilt inte som ryssarnas status i Narva debatterats flitigt ända sedan staden vann självständighet 1991. Senast 2007, då ett annat sovjetiskt minnesmärke monterades ned vilket ledde till dagar av upplopp, skriver AP.

Läs även: Finland och Estland vill stoppa ryska turistvisum till EU [Dagens PS]