En tillbakagång för bränslepriserna gör att brittisk inflation faller mer än väntat i augusti, skriver amerikanska CNBC.

ANNONS

Livsmedelspriserna fortsatta stiga men bränslepriserna backade i augusti och fick brittisk inflation att överraskande falla.

Konsumentprisindexet i Storbritannien steg 9,9 procent under månaden, enligt siffrorna från Office for National Statistics, ONS.

”Ett fall i priset på motorbränslen gav det största nedåtgående bidraget till förändringen i den årliga inflationstakten både för KPIH och KPI mellan juli och augusti 2022”, enligt rapporten från ONS, rapporterar CNBC.

Analytikerna hade räknat med en inflationstakt på årsbasis på 10,2 procent i augusti, enligt en konsensusprognos.

I juli låg var inflationen i landet 10,1 procent.

ANNONS
ANNONS

Värdet på det brittiska pundet var i stort sett oförändrat i förhållande till den amerikanska dollarn under onsdagsmorgonen.

De skenande mat- och energipriserna drabbar brittiska hushåll extremt hårt och farhågor har förts fram att det kan gå så illa att människor riskerar att frysa ihjäl när vintern kommer.

Landets nya premiärminister Liz Truss inledde med att lansera ett akut finanspolitiskt paket som syftar till att bland annat lindra hushållens men även företagens svåra umbäranden i energikrisen.

Enligt analytikerna hamnar notan för de akuta åtgärderna för den brittiska statskassan på cirka 130 miljarder pund.

Förväntan är att det leder till kraftigt minskade inflationsutsikter på kort sikt men ökar dem på medellång sikt.

När centralbanken Bank of England i slutet av nästa vecka försenad av drottning Elizabeth II:s död tillkännager sin räntehöjning väntas beslutet bli en 75-punktshöjning.

ANNONS
ANNONS

CNBC uppger att Bank of England vid senaste mötet räknade med att inflationen toppar på 13,3 procent före utgången av 2022.

Men den ståndpunkten väntas komma att omvärderas efter att Liz Truss nu tagit över styret i Storbritannien.

Läs även: Reuters: Britterna redan i lågkonjunktur? [Dagens PS]