USA:s detaljhandel lyfter betydligt mer än väntat i januari – med draghjälp från Donald Trumps sista stödpaket.

ANNONS

Den amerikanska ekonomin börjar att återhämta sig från följderna av pandemin. Detaljhandeln i USA lyfte med 5,3 procent i januari jämfört med månaden före, visar färsk statistik från USA:s handelsdepartement, skriver TT-Reuters. 

Det är betydligt mer än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en ökning på 1,1 procent, enligt en Reutersenkät.

Trumps paket hjälpte

Den tidigare presidenten Donald Trumps sista stimulanspaket verkar ha hjälpt till i att driva upp konsumtionen. 900 miljarder dollar betalades ut i slutet av december och i början av januari, bland annat i form av förlängt extra arbetslöshetsstöd och direktstöd på 600 dollar till de flesta låginkomsthushåll i USA.

Räknar man bort bensin, byggmaterial och livsmedel var ökningen 6 procent. I december sjönk detaljhandeln 1 procent enligt reviderade tal.

Nya stimulanspaket väntas inom kort. President Joe Biden har föreslagit ett nytt stimulanspaket på 1 900 miljarder dollar för kongressen, med bland annat 1 400 dollar i direktstöd till hushållen. Konsumtionen väntas också öka med tanke på minskad smittspridning och att fler och fler får vaccin mot covid-19.

ANNONS
ANNONS

USA:s ekonomi krympte med 3,5 procent i fjol, vilket är den största nedgången sedan 1946. I år väntas en tillväxt på 4,8 procent.

Läs mer: Varning: Bidenpaket kan ge inflationschock – Dagens PS