Även om vinsterna i USA:s bank-värld faller är det inte bara dystra toner. Jämfört med förra året ser det inte bra ut, men det är å andra sidan inte alls så illa som förväntat.

ANNONS

När rapportperioden för bank-sektorn inleds sitter en och annan investerare med hjärtat i halsgropen. Nu kan det konstateras: Det är väldigt blandade signaler som kommer.

Vinsterna för andra kvartalet är ned, för samtliga banker. De sista två som släpper rapport är  Bank of America, som tappar en tredjedel, och Goldman Sachs, vars vinst halveras jämfört med samma period i fjol.

Mindre än väntat

Och ändå är det inte bara elände, enligt The New York Times. Vinsttappet är nämligen inte alls så stort som förväntat.

Kunderna fortsätter att spendera och låna, och även om marknaden är volatil har det gått att tjäna pengar på aktiehandel. Bank-cheferna är försiktiga i sina uttalanden, men ingen av dem tror att det är en recession på gång.

Fortsätter spendera

”Det är en utmanande marknad, men jag tror att det är viktigt att säga att den inte är 2008-komplicerad”, säger James Gorman, vd för Morgan Stanley enligt New York Times.

Kunderna spenderar fortfarande pengar på resor och restaurangbesök, och det tolkar man som att det ännu inte finns några tydliga tecken på en nedgång i ekonomin.

”Vi har tittat väldigt noga på de data vi har”, säger Jeremy Barnum, ekonomichef på JPMorgan enligt New York Times. ”Det finns i princip inga bevis för en faktisk svaghet”.

Bank lånar ut mer

Både privat- och företagsutlåningen ökar, i genomsnitt med 6 procent, under andra kvartalet i år jämfört med förra året.

Allra mest ökar företagsutlåningen. Både JPMorgan och Bank of America rapporterar att de ökar sin utlåning till företag med nästan 20 procent. De höjda räntorna har saktat ned bolånemarknaden under kvartalet, men de flesta banker rapporterar ändå högre siffror jämfört med föregående år.

ANNONS
ANNONS

Än så länge betalar folk tillbaka, också. Här är det lite mer negativa tongångar från bankerna, som räknar med att det kommer att förändras. De sex största bankerna tror att de kan vänta sig en stor ökning när det gäller förfallna lån under året som kommer.

Läs även: USA-börsen stiger efter Goldman Sachs rapport [Dagens PS]

Läs även: Därför faller JPMorgans vinst i andra kvartalet [Dagens PS]