Dagens PS

Ny studie: Lönar sig att fråga

tjänster
Det lönar sig att be om tjänster visar en ny studie. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 17 juli 2023Publicerad: 17 juli 2023

Tvekar du att be om en tjänst? Ska det bli ett ja eller ett nej som svar. Enligt en ny studie så lönar det sig faktiskt att fråga eftersom svaret betydligt oftare blir positivt än negativt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den nya studien som är publicerad i Scientific Reports har tagit med deltagare från länder som Nederländerna, Tyskland och Ecuador och där visar det sig att det är vettigt att fråga om tjänster – eftersom svaret i 80 procent landar på ett ja, enligt studien, skriver CNBC.

Svaret blir oftare ja

Att det slutade i ett ja hände hela sju gånger oftare än när frågan slutade i ett nej, eller sex gånger oftare än när de svarande ignorerade frågeställningen.

Totalt ställde 350 personer upp i studien och de var lika benägna att hjälpa någon vare sig de tillhörde familjen eller inte. Studien fokuserade på vardagliga saker som att ge någon ett köksredskap eller slå på en ljusströmbrytare. Så när det gäller små enkla saker så verkar de flesta av oss ändå öppna för att hjälpa våra medmänniskor framkommer det i rapporten.

“Medan kulturell skillnad spelar roll under speciella tillfällen så försvinner den för det mesta när vi zoomar in på mikronivån av social interaktion”, säger Giovanni Rossi, en av medförfattarna till studien.

Läs även: Kritisk analys av studier på behandling med östrogen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS