Läget för svensk ekonomi är sämre än i flera andra länder och det finns en stor förklaring till det, enligt ny rapport.

ANNONS

Industriekonomerna står bakom rapporten – en ny konjunkturprognos – och den visar att svensk ekonomi utvecklas betydligt sämre än flera andra länders ekonomier.

Bakgrunden är att svenska hushåll är mer exponerade för högre räntor.

Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av rapporten och skriver på Privata Affärer att förväntan i den nya konjunkturprognosen är att världsekonomin växer med drygt 1,5 procent i år.

MISSA INTE: Nu drabbas två av tre hushåll av Riksbankens räntesmocka [Dagens PS]

Hög skuldsättning slår hårt mot Sveriges ekonomi

”Sveriges ekonomi är en av jämförbara ekonomier som kan förväntas drabbas hårdast av alla motvindar som blåser. I synnerhet hämmas ekonomin av hushållens mycket höga finansiella skuldsättning jämfört med andra länder. Dessutom har många hushåll haft rörliga bolån vilket innebär att hushållens ekonomi är kraftigt exponerad för stigande räntor”, heter det i rapporten.

Raset i bostadsinvesteringarna i Sverige väntas i sin tur leda till en ”rejäl smäll”, vilket spiller över på andra branscher, enligt Industriekonomerna – som utgörs Teknikföretagens och Industriarbetsgivarnas ekonomer – berättar Direkt.

I år är prognosen att Sveriges BNP minskar med 1,1 procent.

Nästa år tros BNP omvänt öka med 1,3 procent.

ANNONS
ANNONS

Det ska nämnas att Industriekonomerna, enligt Direkt, i september räknade med att svensk BNP skulle bli oförändrad under 2023.

Läs mer: Sverige sämst i EU – igen [Dagens PS]

Läs även: Stort fel i SCB:s siffror – redovisade för låg BNP [Dagens PS]